Археолошки локалитети Гроцке препознати за Унескову листу

03. децембар 2019.

 

Представници Републичког завода за заштиту споменика културе, Археолошког института и Виминацијума, посетили су у понедељак 2. децембра градску општину Гроцка трагом локалитета који се дуж Римског лимеса у Србији припремају као обједињени предлог за Унескову листу светске културне баштине.

Овај пут је акценат био на Ритопеку и Брестовику, о чему је било речи на састанку са председницом градске општине Гроцка Живадинком Аврамовић.

Касно-римска гробница је након промене имовинско-правног статуса у користи града Београда отворена за неопходне кораке и мере ка заштити и санацији. Ово културно добро из антике је по својим својствима у статусу великог значаја за нашу земљу.

Тим састављен од археолога, архитекти и конзерватора обишао је са Зорицом Атић, директорком Центра за културу Гроцка Касно-римску гробницу у Брестовику, а потом и Ранчићеву кућу у чијем се лапидаријуму налазе монументални каменови пренети са аутобуског стајалишта у Брестовику, као и део саркофага пронађен у Камендолу након разорног деловања дивљих копача.

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ

 

Повезани садржај