Галерија Ранчићева кућа и „Музичка башта“ - Kолективна изложба IX СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА и Концерт дуа „BUDA PESME“

14. јул 2023.

 

Центар за културу Гроцка
IХ КОЛЕКТИВНА ИЗЛОЖБА „СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА“
КОНЦЕРТ „BUDA PESME“
Ранчићева кућа / 21. јул од 20h / улаз слободан
 
 
Позивамо Вас да присуствујете свечаном отварању IХ колективне изложбе „Стваралачка Гроцка“, у петак 21. јула 2023. године у 20 часова у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка.

Изложбу ће отворити Зорица Атић, историчарка уметности, ауторка концепта изложбе.
 
У наставку вечери од 20.30 часова на летњој сцени Ранчићеве куће у оквиру Летњег музичког програма, јубиларне 10. Музичке баште Центра за културу Гроцка наступиће музички дуо „Buda Pesme“, који изводи разнолику аутентичну и уметничку музику Балкана са циљем да сачувају и индивидуализују атмосферу знаменитих и ретко извођених песама балканског простора.


СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА 2023 - Стваралачки дијалог са окружењем

Овогодишња поставка у Ранчићевој кући се састоји од преко 50 селектованих радова који приказују обиље ликовних и примењених уметничких дисциплина, а према захтевима организатора, преовлађују интимистички и галеријски формати радова, мањи до средњих димензија. Заступљени су класични сликарски материјали и поступци, као што су уље и акрил на платну, мозаик, графика, акварел и разноврсне цртачке технике на папиру... Ту су и комбиноване технике, ликовне и вајарске, дрворез и дуборез, баш као и фотографија, дигитална графика, дизајн накита од сребра, асесоара од коже, вез... Мотиви се нижу од фигурације и вечних тема и израза уметности, као што су пејзаж, ведута, мртва природа, жанр-сцена, до апстрахованих и симболичких представа и форми, а заступљени су и савремено интерпретирани предмети примењене уметности и свакодневне намене.

Колективна уметничка смотра ставља акценат и на стваралаштво младих уметника, а за које је ревијално излагање у оквиру групне поставке преко потребна и легитимна прилика да се представе публици и јавности. Аутори млађе генерације се и ове године представљају радовима изведеним у комбинованим техникама, разноврсно интерпретираним и карактеристичним за постмодерну, демонстрирајући свој развојни и истраживачки пут отпочет на студијама.

Утисак је, као и претходних година, да су ликовно надарени становници многољудне општине Гроцка бројни, баш као и атељеи с погледом на Дунав, те да се аутори изражавају у широком спектру стваралачких дисциплина, које потврђују уметничке квалитете и разноврсност београдске ликовне сцене, наводи у уводној речи каталога Зорица Атић, историчарка уметности и ауторка концепта изложбе.

Изложба „Стваралачка Гроцка“ траје до 28. августа.

 

МУЗИЧКА БАШТА: Јубиларни 10 музички програм „Музичка башта“ установе током 2023. године наставља са профилисаним концептом који публици доноси жанровску разноврсност, генерацијске и стилске разлике међу музичарима, ауторски приступ и мултикултуралност – као најважније одлике програма. У програму учествују гости из земље и региона, а публици се као вид музичке едукације и популаризације уметничке музике, представља музика различитих жанрова, недовољно заступљена у медијском и јавном простору, са акцентом на аутентичном, етно и ауторском изразу.

Акустични дуо „Buda Pesme“ из Будимпеште наступиће на летњој сцени Ранчићеве куће у петак, 21. јула од 20.30 часова у оквиру 10. Музичке баште Центра за културу Гроцка.  Вокалисткиња Вероника Варге и хармоникаш Бенедек Рети, изводе разнолику аутентичну и уметничку музику Балкана, индивидуализујући интимну и емотивну атмосферу знаменитих и ретко извођених песама балканског простора.


Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу, аутентични варошки дом с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Варошка кућа, у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

 
Улаз на догађаје је слободан. 
Добро дошли!
 
 

 

 

 

*Јубиларна 10. „Музичка башта“ реализује се подршком Града Београда – Секретaријата за културу и ГО Гроцка.

 

Повезани садржај

18септембар2023
Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

18 септембар 2023

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA из Пољске наступиће у петак, 22. септембра у 19.30h у оквиру „Музичке баште“ Ранчићеве куће и манифестације „Дани европске баштине“.