Најава: Касно римска гробница у Брестовику на РТС-у

13. август 2020.

 

Касно римска гробница у Брестовику ће се у четвртак 13. августа наћи на првом каналу РТС-а и то у два наврата, и то у Београдској хроници од 17.30 часова, и потом у културном дневнику РТС-а од 00.30 часова (са репризом 14. августа од 12.30 часова).

Саговорнице екипама Радио телевизије Србије биле су Зорица Атић, историчар уметности-кустос, директорка Центра за културу Гроцка, и Емилија Николић, архитекта-научни сарадник из Археолошког института у Београду.
Непосредни повод за разговор су планирани радови на санацији гробнице које спроводе градски Завод за заштиру споменика културе и Археолошки институт, затим њен значај као изузетног споменика из античког доба, и множина археолошког блага на терену Гроцке.

Гробница у Брестовику је један од најрепрезентативнијих споменика римског периода у Србији, а последњи конзерваторски радови спроведени су давне 1964-67. године, од када није било даљих улагања.

Занимљиво је да је гробница у Брестовику незаобилазно испитно штиво студената археологије као пример античких маузолеја на нашем тлу.

 Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму центра за културу Гроцка ОВДЕ.

Текст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај

30септембар2020
ТВ Студио Б и МедиаСфера најављују ОНЛИНЕ и ПИКНИК трибину: 10 најмистериознијих прича БГ подземља

ТВ Студио Б и МедиаСфера најављују ОНЛИНЕ и ПИКНИК трибину: 10 најмистериознијих прича БГ подземља

30 септембар 2020

Центар За Културу Гроцка и Смиљана Попов, новинарка и ауторка серијала „Београд за почетнике“, позивају вас да 30. септембра у 18ч ОНЛИНЕ И УЖИВО присуствујете

29септембар2020
Министарство културе и информисања: Отворена изложба „Народно градитељство – споменик културе данасˮ

Министарство културе и информисања: Отворена изложба „Народно градитељство – споменик културе данасˮ

29 септембар 2020

У оквиру централног догађаја манифестације Дани европске баштине, помоћник министра за културно наслеђе Данијела Ванушић отворила је гостујућу изложбу.