Нови кораци ка обнови вредних културних добара

18. март 2021.

 

Председник општине Гроцка Драган Пантелић одржао је радни састанак са директорком Завода за заштиту споменика културе, Оливером Вучковић са сарадницима – помоћницом Марином Пантелић и руководиоцем Сашом Михајлов. Састанку је присуствовала и директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић.

Тема састанка у општини Гроцка били су непосредни и оперативни кораци ка реализацији пројеката обнове вредних културних добара, и то Касно римске гробнице у Брестовику, културног добра из доба антике од великог значаја за нашу земљу, као и Влајковићеве куће у Гроцкој, културног добра из области народног градитељства.
 
Према речима директорке градског Завода, протеклих година је Гроцка препозната као вредна културна и туристичка дестинација, а реализацијом планираног би се учинио важан корак ка очувању и културно-туристичкој промоцији вредне културне баштине, значајне не само за локалну средину већ и шире.
 
Председник ГО Гроцка је показао велико разумевање и сагледао све аспекте планираних радова, те је овим поводом радна делегација изашла на терен и посетила Касно римску гробницу у Брестовику, где је у плану санација и обнова споменика културе, затим обнова и конзервација фреско-сликарства, и потом уређење прилазног простора.
 
 
 
 
Санацију и обнову културних добара најавили су бројни електронски медији и портали, од којих издвајамо:
 
ТВ ПИНК, најава на порталу,
 
 
 
Вечерње Новости, најава на порталу.
 
Галерију готографија можете погледати у ФБ албуму Општине Гроцка на страни Грочански гласник.

 

Повезани садржај