ОБАВЕШТЕЊЕ о раду установе - Ранчићева кућа отвара врата за посетиоце и викендом

30. мај 2020.

 

РАНЧИЋЕВА КУЋА отвара врата за посетиоце и викендом

Драги пријатељи Центра за културу Гроцка, са задовољством вас обавештавамо да је због великог интересовања за посете викендом, Ранчићева кућа током јуна месеца отворена за посетиоце, и обиласке са стручним вођењем у периоду 10-12ч суботом и недељом.

Радно време Ранчићеве куће и рад са посетиоцима током јуна месеца:

- понедељак - четвртак од 8 до 16 часова;

- петком од 8 до 18 часова;

- суботом од 10 до 16 часова;

- стручна вођења викендом: субота и недеља од 10 до 12 часова (групне посете се благовремено заказују).

Ранчићева кућа у Гроцкој бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Ова стара варошка кућа косовско-моравског стила, изграђена је с краја 18. и почетка 19. века,  у мирном сокаку старе вароши, на узвишици с погледом на моћни Дунав. Име је добила по породици Ранчић којој је готово два века припадала. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног неимарства. Својим архитектонским, конструктивним и ликовним обележјима, као и квалитетом и обрадом материјала, представља једну од највреднијих кућа не само на подручју Гроцке, него и београдске околине уопште. Ранчићева кућа је отуд споменик културе од великог значаја за нашу земљу, под патронатом Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Ранчићева кућа располаже галеријским простором и великом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије). Постоји могућност куповине брошура о Гроцкој, сувенира и разгледница Гроцке.

Ранчићева кућа је, сем по лепоти народног неимарства, позната и по некадашњем Завичајном музеју Гроцка професора др Александра Ђ. Костића (оснивача Института за хистологију и ембриологију) који је у Ранчићевој кући отворен 1982. године. Музеј општине Гроцка је поседовао и излагао завидну археолошку збирку, а радио је до средине 90-тих година прошлог века. 

Збирка и Легат др Александра Костића, употпуњени личним предметима цењеног научника, након више од две деценије заборава изложени су 2018. у галерији библиотеке "Илија Гарашанин" у Гроцкој.

О Ранчићевој кући са галеријом, као и сталној поставци Легата др Александра Костића, стара се Центар за културу Гроцка. Кустос је Зорица Атић, дипл. историчар уметности.

 

Кликни и закорачи: 

https://my.matterport.com/show/?m=xam9w1ggP7Z

Виртуелна тура Ранчићевом кућом је урађена уз помоћ Matterport Pro2 3D, последње генерације хардвера намењеног за снимање 3Д Виртуелних тура, који представља златни стандард када је у питању професионално снимање ентеријера.

 

 

Повезани садржај