РАДИО БЕОГРАД 1: ТРЕШЊА ДОКТОРКА, воћна успомена на Гроцку и једног гинеколога

22. мај 2021.

 

Воћна успомена на гинеколога краљице Драге, др Јована Јовановића, и долазак трешње у Србију - и то преко Гроцке, тема је емисиеј "Којекуда" која доноси интригантне и несвакидашљње приче и догађаје.

Од стотина култивисаних врста овог воћа, за нашу причу је важна једна - Лионска рана, зашто, зато што је у Србији зову још и Докторка, а тај народни назив указује на личност због које смо отишле у Гроцку, где је ова врста трешње први пут донета у Србију.

Докторку - стару сорту, је, према причи, донео, доктор Јован Јовановић, један од првих наших лекара гинеколога, још почетком 20-ог века, па је по његовом занимању ова врста трешње и добила овај други назив, који је сачувала дан-данас.

О једној готово, и наравно неправедно, заборављеној личности, захваљујући којој је воћарство у Србији добило велики замах у годинама после Великог рата причаћемо данас.

О њему много зна Зорица Атић, наша саговорница и директорка Центра за културу у Гроцкој, која је истраживала зашто се, најпознатија трешња из овог краја, зове баш Докторка, и тако је почела да из заборава на светло дана извлачи једну ванредно занимљиву причу, о првом женском доктору у нас, о доласку трешања у Србију, о поштењу, знању и раду, о једној личности коју треба да памтимо.

Са вама у новој причи - Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Емисија посвећена Докторки и њеном родоначелнику се може послушати у форми снимка  на порталу РТС-а Емисија се може послушати на порталу РТС- а. 

 

Повезани садржај

22јун2021
„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

22 јун 2021

Концертом класичне музике за два клавира „Музика за понети“ на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка, представио се клавирски дуо у саставу