Са отварања изложбе „Марко Челебоновић 1902‒1986“ у САНУ

13. новембар 2018.

 

 

Културни Београд је у знаку ретроспективне изложбе сликара и академика „Марко Челебоновић 1902‒1986“ која је отворена у петак 9. новембра у препуној Галерији Српске академије наука и уметности. У сарадњи Галерије САНУ и Галерије РИМА из Крагујевца, 9, 10. и 13. новембра биће отворене три изложбе посвећене Марку Челебоновићу у Београду и Крагујевцу.

Изложба у галерији САНУ која ће тек причинити неизмерно задовољство љубитељима уметности, приказујући на једном месту многа дела која су далеко од очију јавности и публике, има и једну значајну педагошку и едукативну улогу. Изложба ове врсте је својеврсно огледало и показатељ, а сликар, који је то постао по личном опредељењу и из хобија, својим неспорним ликовним умећем и емоцијом коју уноси у радове очарава и поучава.

Од најранијих слика и цртежа из двадесетих година, преко дела српског међуратног модернизма из четврте деценије, кроз колористички виртуозна остварења из педесетих и шездесетих година 20. века, све до тзв. белих слика насталих у последње две деценије уметниковог живота, изложба приказује Челебоновићев стваралачки пут. Ауторке изложбе су историчарке уметности др Лидија Мереник, др Ана Богдановић и Невена Мартиновић. Присутнима се на отварању у Галерији САНУ обратио Владан Вукосављевић, министар културе, а изложбу је отворио академик Љубомир Симовић.

- Марко Челебоновић је рођен у Београду 1902. године, у угледној и имућној породице адвоката Јакова Челебоновић. По избијању Првог светског рата своје школовање наставља у иностранству – средњу школу похађа у Атини и Швајцарској, студије економије у Оксфорду, а право дипломира на Сорбони. Током студија у Паризу похађа часове вајарства код Антоана Бурдела на Академији Гранд Цхаумиèр, да би стицајем околности сасвим самостално почео да се бави сликарством. Од 1923. године напушта Бурделове часове и сликарство бира за свој животни позив. Две године касније настањује се у Сен Тропеу, тада малом рибарском месту, које ће постати његова адреса становања све до краја живота. Прву самосталну изложбу приређује у Паризу 1926, док се у Београду самостално представља тек 1937. године. Његово сликарство треће и четврте деценије XX века сврстава се у саме стубове српског међуратног модернизма. Активно учествује у Другом светском рату као командант француског Покрета отпора. У периодима 1947-1949 и 1952-1960 ради као професор сликарства на Академији ликовних уметности у Београду. У послератним деценијама Челебоновићево сликарство се мењало потврђујући његов изванредни сликарски таленат и виталност његове стваралачке личности. Био је на високим функцијама у Међународном удружењу ликовних уметности при УНЕСКО-у, као и удружењима ликовних уметника Србије и Југославије. Након пензионисања, трајно се враћа у Сен Тропе 1960. године. Прва велика ретроспективна изложба приређена му је 1966. године у Музеју савремене уметности у Београду. Био је члан Српске академије наука и уметности и носилац најзначајнијих одликовања које додељују Југославија, Француска и Америка, за заслуге у рату и миру. Преминуо је у Сен Тропеу 1986. године.

 

Повезани садржај

25мај2020
 МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

МАГИЧНИ брег изнад Гроцке

25 мај 2020

Поводом 25. маја, дана када је рођен доживотни председник бивше Југославије, дневни лист ПОЛИТИКА доноси причу о једном од његових омиљених места.