Свечаност отварања IX колективне изложбе „Стваралачка Гроцка“

17. јул 2023.

 

IХ КОЛЕКТИВНА ИЗЛОЖБА „СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА“
Mађарски састав BudaPesme у X јубиларној МУЗИЧКОЈ БАШТИ
Центар за културу Гроцка
Ранчићева кућа / 21. јул од 20h / улаз слободан
 

 

Свечаност отварања IX колективне изложбе „Стваралачка Гроцка“, традиционалне поставке која ове године окупља 44 аутора, биће уприличена у петак 21. јула 2023. године од 20ч у Ранчићевој кући, седишту Центра за културу Гроцка – установе културе Општине Гроцка (Мајевичка 9).  

У наставку вечери, на летњој сцени Ранчићеве куће публика ће уживати у у јубиларном програму „Музичка башта“, где ће од 20.30 часова наступити мађарски састав “BudaPesme“. 

Мађарски дуо, који махом интерпретира севдалинку и ребетико, наступиће први пут изван своје земље, и то баш у Србији, у башти Ранчићеве куће у Гроцкој, у оквиру јубиларног, 10. концертног циклуса „Музичка башта”.

BudaPesme је врсни мађарски музички дуо у саставу Вероника Варга и Бенедек Рети (вокал и хармоника), који изводе разнолику и аутентичну музику Балкана и некадашњих југословенских земаља. Њена лепота је у једноставности, експресији и спонтаности коју носи – емотивна музика Балкана повезује народе, и савременог човека приближава културном наслеђу које ово поднебље чува.

* Интервју “BudaPesme” - Резонирање с Балканом:

https://worldmusic.org.rs/2023/07/15/rezoniranje-sa-balkanom-budapesme-intervju/?fbclid=IwAR3ep8rS-CZAk0_gsRntOHi6f1L_aLWWQGwDkFd1YDyNp8rI2cU9K-WJKFE

 

*Летњи музички програм „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка реализује се подршком Града Београда – Секретаријата за културу и ГО Гроцка.

 

СТВАРАЛАЧКА ГРОЦКА: Изложбени концепт групне поставке „Стваралачка Гроцка“ има за циљ представљање разноврсности креативних потенцијала и актуелне продукције великог броја аутора и уметника који живе и раде на територији општине Гроцка. Окупљање и повезивање стваралаца у оквиру групне изложбе, као и промоција њиховог рада у јавности, битан је корак ка оснаживању уметника и уједно обогаћивању културног живота локалне заједнице. Учесници су академски ликовни и примењени уметници, чланови уметничких удружења УЛУС и УЛУПУДС, студенти уметничких школа и факултета, афирмисани неакадемски ствараоци, и уопште, активни аутори чији рад спада у домен ликовних и примењених уметности, а који живе и/или раде на подручју градске општине Гроцка. Концепт је усмерен на излагање радова из актуелне продукције, настале у протекле две године, и то: слика, цртежа, графике, накита, ситне пластике, скулптуре мањег формата, фотографије, занатских рукотворина, дизајна текстила…

Поставку отвара историчарка уметности Зорица Атић, кустоскиња и ауторкa концепта која траје од 2015. године у виду годишњих изложбених смотри: „Као резултат вишевековног трајања у плодном крајолику крај европске реке, Гроцка располаже изванредним културним наслеђем и историјским знаменитостима. Својим амбијентима, визурама и природним окружењем, била је дом и инспирација многим народима и културама, као што је и до данас многобројним уметницима који на њеном тлу стварају, живе и раде... У 2023. години, „Стваралачка Гроцка“ окупља 44 учесника – ликовне и примењене уметнике различитих узраста и профила (сликаре, вајаре, илустраторе, иконописце, графичке дизајнере, визуелне уметнике...), као и самоуке ствараоце активне у различитим занатским и креативним дисциплинама (фотографе, дрворесце, сликаре, иконописце, модне креаторе, уметничке столаре...), приказујући разноврсне ликовне и примењене приступе, теме, мотиве и уметничке праксе. Након девет година трајања могу се пратити и лични сензибилитети, уметнички афинитети, као и развој и ликовне праксе редовних учесника, од којих су поједини у међувремену  реализовали и самосталне изложбе у Ранчићевој кући, или пак учествовали у раду Ликовне колоније општине Гроцка. Такође, групној смори се сваке године придужују и нови, у највећем броју млади академски уметници“

 

РАНЧИЋЕВА КУЋА: Простор Центра за културу Гроцка налази се у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће, варошке куће с почетка 19. века. Објекат ужива заштиту надлежног Завода за заштиту споменика културе града Београда као споменик културе/народног неимарства од великог значаја за Републику Србију.

(Више на: http://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/grocka/ranciceva-kuca.html).

 

Изложба „Стваралачка Гроцка“ траје до 28. августа.

 

Улаз је слободан. Добро дошли!

 

 

Повезани садржај

18септембар2023
Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

18 септембар 2023

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA из Пољске наступиће у петак, 22. септембра у 19.30h у оквиру „Музичке баште“ Ранчићеве куће и манифестације „Дани европске баштине“.