ДАХ МЕДИТЕРАНА у зеленој Гроцкој крај Дунава!

06. јун 2023.

 

Зоран Круљ - СНОВИ МАЛОГ МОРНАРА
Музичка башта - Концерт ансамбла „КЛО кло“
Ранчићева кућа, 8. јун од 19h / улаз слободан

 
Позивамо Вас да присуствујете отварању самосталне изложбе слика „Снови малог морнара“ уметника Зорана Круља, у четвртак 8. јуна у 19h у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка – установе културе општине Гроцка.
У наставку вечери, од 20h биће уприличен први концерт у јубиларном X музичком програму „Музичка башта“. На летњој сцени наступа акустични музички ансамбл „КЛО кло“ из Новог Сада.

СНОВИ МАЛОГ МОРНАРА Зорана Круља: Изложбу отвара Зорица Атић, историчарка уметности, која у уводној речи каталога наводи: - У галерији ванвременске Ранчићеве куће, споменику културе с погледом на плави Дунав, усидрио се дах Медитерана, далеких светова и колективног детињства, оличен у магичном сликарству Зорана Kруља, уметника који плаветнило Јадранског мора, ведрину неба, мекоћу облака и лепоту тренутка на јединствен начин укршта у питоме призоре грађене од асоцијација, цитата, снова и симбола... Његово сликарство фантастичне фигурације и магичног реализма, варира између ликовне поезије и духовите али бритке критике савременог света. Отуд његова дела имају и елементе орвеловски карикатуралног, где су медитерански дух, ликовна нарација и пажљиво креирани магични призори препознатљиве одреднице сликарства и ликовности Зорана Kруља. Снови Малог морнара шире радост, али у себи носе загонетку, зачудност и неизговорено питање на које посматрач сам мора да понуди одговор.
 
МУЗИЧКА БАШТА: Јубиларни 10 музички програм „Музичка башта“ установе током 2023. године наставља са профилисаним концептом који публици доноси жанровску разноврсност, генерацијске и стилске разлике међу музичарима, ауторски приступ и мултикултуралност – као најважније одлике програма. У програму учествују гости из земље и региона, а публици се као вид музичке едукације и популаризације уметничке музике, представља музика различитих жанрова, недовољно заступљена у медијском и јавном простору, са акцентом на аутентичном, етно и ауторском изразу.
 
Ансамбл „КЛО кло“: Музичка башта у ванвременском и негованом амбијенту Ранчићеве куће, заштићеног споменика културе, свечано се отвара у четвртак 8. јуна у 20 часова наступом ансамбла KЛО кло из Новог Сада, који чине шест музичких виртуоза : вокал (Вања Манић-Матић), хармоника (Лазар Новков), акустична гитара (Предраг Ђурић), контрабас (Ервин Малина), перкусије (Иштван Чик), саксофон и кларинет (Милан Јанчурић). КЛО кло од свог настанка доприносе нарочито франкофонији, делећи своје велико музичко искуство у извођењу. Занесени медитеранским духом и карипским мирисом љубави, овај акустични ансамбл се определио за изведбу управо тамо настањених музичких нота и жанровске разноликости.
 
Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу, аутентични варошки дом с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Варошка кућа, у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.
 
Улаз на догађаје је слободан.
Изложба траје до 12. јула.
Добро дошли!


* Јубиларна 10. „Музичка башта“ реализује се подршком Града Београда – Секретaријата за културу.

 

Повезани садржај