РАНЧИЋЕВА КУЋА је отворена за посетиоце током лета

30. јул 2022.

 

Драги пријатељи, да подсетимо, РАНЧИЋЕВА КУЋА је отворена за посетиоце током лета.
Ранчићева кућа у Гроцкој је у оквиру летњег радног времена током јула и августа месеца, непрекидно отворена за посетиоце, без летње паузе, по следећем распореду, и посебно у оквиру културно-туристичке манифестације "Грочанске свечаности" Општине Гроцка.

Радно време установе током јула и августа 2022:
- понедељак-четвртак 9-16 ч
- петак 10-18ч
- субота 11-17ч
 
Радно време установе током трајања Грочанских свечаности 28.07 – 02.08.2022. године:
- радним данима и викендом 10-19ч
 
Ранчићева кућа у Гроцкој у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, такође је и споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Сведочанство је традиције и трајања, и сматра се да је једина сачувана кућа косовског типа на територији града Београда.
 
Ранчићева кућа је постала познато име и незаобилазна дестинација за излетнике. Лепотица народног неимарства, баш као и читава Гроцка, привлачи својим амбијентом, али и бројним причама објављеним у штампаним и електронским медијима. У оквиру излетничких посета Гроцкој, редовно се уприличи и посета Ранчићевој кући, која сем приче о свом вековном трајању, нуди и нову актуелну изложбу.
Серија слика „Дарови“ Александра Спасића, младог уметника из Власотинца, инспирисана је једном од највећих етнолошких збирки на Балкану, колекцијом музејских предмета из Етнографске спомен-збирке сликара, професора и колекционара Христифора Црниловића, знаменитог Власотинчанина.
 
Самостална изложба слика „ДАРОВИ“ се може погледати до 12. јула у Ранчићевој кући, знаменитом варошком дому и галерији Центра за културу Гроцка, након чега следи традиционална групна изложба "Стваралачка Гроцка".

 

Повезани садржај