Самостална изложба цртежа „Гавранови“ ауторке Мике Ловре Миловић

22. април 2023.

 

Самостална изложба цртежа под називом „Гавранови“ ауторке Мике Ловре Миловић биће отворена у петак, 28. априла 2023. године у 19 часова у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка. Приликом отварања изложбе наступају ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке.
 
– Гавран се истиче као магична птица, чудесни летач кога прати богата и разноврсна симболика. Носилац је и добрих и лоших знамења, јер су птице у истој култури често имале двојако значење. Природа га је обдарила сјајним црним перјем, снагом летења и изузетном интелигенцијом, али не и тако лепим гласом, нити привлачним навикама и карактером. Због своје мрачне појаве и улоге „чистача“ у природи, гавран оставља злослутан утисак и повезује се са смрћу и разарањем. Међутим, ова чудесна птица, у симболичком смислу има сасвим другачије и дубље значење - није само весник несреће, гавран је мудрац и заштитник... У делима Мике Ловре Миловић, чији ликовни рад бележи управо свет птица, Гавранови су годинама присутни, ликовно и метафорички, изашавши из оквира малог формата и графичких техника. Истичу се појавом, сугестивном и мистичном двојношћу своје природе, сјајним црним перјем и величанственим летом, који је међу птицама јединствена, а у уметности вековима инспиративна спрега снаге и лепоте форме - наводи Зорица Атић, дипл. историчарка уметности, у уводној речи каталога изложбе.
 
Мика Ловре Миловић (1973) рођена је у Ливну (БиХ). Дипломирала је 2002. године на Факултету примењених уметности Универзитета у Београду, Одсек зидно сликарство. Члан је сликарско-графичке секције УЛУПУДС-а, и у статусу је самосталног уметника. Приредила је шест самосталних изложби и учествовала на многобројним групним изложбама у земљи, региону и широм Европе. Излагала је на међународним изложбама графике малог формата, као и на бијеналима у Италији, Грчкој, Пољској, Хрватској, Румунији, Украјини, Белгији... Учесница је више ликовних колонија. Осим графиком, бави се сликарством и педагошким радом. Живи и ствара у Београду.
 
Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Варошка кућа, у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.
 
Изложба је отворена до 15. маја 2023. године.
Добро дошли!




 

Повезани садржај