У сусрет изложби "Путовања 3 објектива": Деловање у фотографији проф. др Александра Костића, чији се Легат налази у Гроцкој

17. јануар 2019.

 

 

 

У сусрет изложби "Путовања 3 објектива":

Деловање у фотографији проф. др Александра Костића, чији се Легат налази у Гроцкој

- Проф. Kостић је био пионир медицинске фотографије код Срба, и фотограф аматер. Пасионирано се бавио фотографијом од 1911. године. Иницијатор је и оснивач фотографске лабораторије при Хистолошком институту (1922) и покретач Београдског фото клуба (БФK) (1928).

Са широком радозналошћу и акрибијом научника прилазио је различитим фотографским темама, не само медицини као свом основном опредељењу, него и археологији, фото-документовању старих простора Београда и портретима, претежно личности из света науке.

Изложба „Проф. др Александар Kостић, Фотографија 1911-1978“, приказана је у Салону Музеја савремене уметности у Београду, 1978.

Између два светска рата знатно је подстакао београдску фотоаматерску сцену, не само својим преданим организационим радом, већ и стваралачким. 
Његовим залагањем је у фото-лабораторији Медицинског факултета запослен руски емигрант Александар Шафрански, који је између два светска рата, уз подршку проф. Kостића, постао најплоднији фотографски писац на српском језику, са неколико објављених књига.

извор: https://sr.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_Kosti%C4%87

 

Повезани садржај