Отварање Пролећне изложбе у Цвијети Зузорић на Калемегдану

31. март 2017.

 

Пролећна изложба УЛУС-а у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ на Калемегдану отворена је у четвртак, 30 марта у 19 часова.
Изложбу су отворили председник Удружења, проф. Душан Русалић и ауторка предговора каталога, историчарка уметности Зорица Атић.

На отварању УЛУС-ове Пролећне изложбе додељене су годишње награде Удружења које од свог установљавања носе печат престижних уметничких награда и признања – Златна палета, Златна игла, Златно длето, награда за област проширених медија.
Ликовни критичар Здравко Вучинић као председник жирија, уручио је награде овогодишњим добитницима.
Златна палета припала је Ани Ђаповић, Златно длето Милораду Тепавцу, Златна игла Милици Антонијевић, а награда за проширене медије Биљани Велиновић.

Пролећна изложба је једна од најзначајнијих традиционалних ликовних манифестација које УЛУС у вишедеценијском континуитету организује од 1947. године. Концепт изложбе преузет је од Удружења пријатеља Цвијета Зузорић, које је у периоду 1929-1941. године установило и организовало Пролећну изложбу као југословенску. И тада и сада, пролећна смотра радова представља годишњи пресек домаћег стваралаштва, и драгоцена је прилика да се у адекватном изложбеном простору сагледају поетике и лични домети веће групе уметника, радови селектованог узорка који репрезентује домаћу савремену ликовну сцену.

На отварању изложбе наступила је Јана Симић, виолончело, ученица Средње музичке школе „Јосип Славенски“.

Уметнички догађај са вишедеценијском традицијом је пропратио велики број уметника и посетилаца, те је овогодишња Пролећна изложба била у знаку дружења и пријатне атмосфере, праћена дивном пролећном вечери.

 

Повезани садржај