Отворена је изложба "Две удаљене теме" у Ранчићевој кући

30. мај 2020.

 

Изложба слика „Две удаљене теме“ Јелене Витаз отворена је пред многобројном публиком и у најбољем расположењу у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.

Вест о овом културном догађају пренео је дневцни лист ПОЛИТИКА у оквиру културне рубрике Синоћ у Београду, у суботу 30. маја.

У складу са препорукама, свечани део догађаја је уприличен на отвореном, пред тремом Ранчићеве куће, заштићеног споменика културе од великог значаја за нашу земљу. Поставка обухвата више од 30 радова изведених у комбинованој техници, на папиру, а неколико радова већег формата на дрвету приказују декоративне могућности примењене уметности, попут осликаних двери, паравана... Архитекта по занимању, студије које „брусе“ око и руку, отварају јој увид у значај и лепоту стваралаштва - развија се љубав према слици, као и свест да „слика увек одражава али и ствара свет“. Илустративна и модерна детаљима и жанр-мотивима из свакодневног живота, промишљене ликовне естетике, радове у оквиру поставке ненаметљиво повезује „удаљена тема“ која говори о савременом тренутку, као ликовно формулисана опсервација времена у коме ауторка живи и ради.

Писутнима су се обратили, отворивши изложбу, директорка установе Зорица Атић, ауторка Јелена Витаз и свештено лице из храма у Лештанима општине Гроцка. Приликом отварања изложбе наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке, Реља Дедић, Михаило Јовичић, Урош Гавриловић, гитара. Поставка траје до 16. јуна.

ФОТО-албум са отварања изложбе може се погледати на ФБ страници Центра за културу Гроцка.

 

 

Повезани садржај