Знаменитости Гроцке / 3Д туре

Општина Гроцка


Трагови насеобина на територији данашње општине Гроцка датирају још с почетка неолита (млађег каменог доба), а Гроцка се наводи и као један од некада важних римских пунктова на Дунаву, под називом Ad Sextum Militare. Као насеље, Гроцка се помиње у 9. веку, под словенским именом Гардец.

Кроз бурну историју, значај Гроцке расте током 18. века, да би почетком 19. века била седиште истоименог среза, царинарнице и других уреда. Процвату овог јединог градића у београдском округу највише доприноси породица Гарашанин, чије име носе школа и библиотека у Гроцкој.

О развоју Гроцке непосредно сведочи и настанак за то време веома репрезентативне архитектуре. Процес афирмације Гроцке као трговачког и привредног центра у току 19. века, и данас је видан. Њено урбанистичко и архитектонско наслеђе, материјални доказ историјског развоја варошице, заштитио је 70-тих година 20. века Завод за заштиту споменика културе града Београда.


Гроцка је данас једна од 17 београдских општина – основана је 1955. године, када приступа заједници београдских општина. Простире се на површини од 292 km2, и у њеном је саставу 15 насеља.

Седамдесетих година 20. века на територији општине развија се викенд-туризам, те се у Гроцкој налази и око 7.000 викенд-кућа. Северни део територије излази на међународну реку Дунав дужином од 24 km, а обим граница општинске територије је 96 km.

Гроцка је углавном пољопривредна општина, са 23.301 хектара обрадивог земљишта. Положај Гроцке, потпомогнут одговарајућим климатским условима и плодним земљиштем, даје готово идеалне услове за воћарство и виноградарство, што показује и грб Гроцке, на коме доминира грозд, река и зраци сунца.

Уз наведено, и сам пејзаж варошице – панорама панонске низије, шумадијских брда и велике реке, а све на домак престонице, чине је привлачним местом за живот и одмор.

Дан Општине и општинска слава је Света Петка, која се прославља 27. октобра.