ТЕЛЕГРАФ преноси текст посвећен Илији Гарашанину

29. јануар 2024.

 

ТЕЛЕГРАФ преноси текст посвећен Илији Гарашанину поводом годишњице рођења овог великог државника и знамените личности Србије, из пера Зорице Атић, историчарке уметности и директорке Центра за културу Гроцка:

Илија Гарашанин, који се родио 28. јануара 1812. године, био је велики српски државник и без сумње једна од најважнијих личности Србије у новијој историји. Оставио је великог трага у друштвеном, политичком и културном животу Србије и Београда, а успомена на овог великана наше историје се на посебан начин негује у Гроцкој крај Дунава, где је живео и где је и преминуо.

Успомену на овог великог човека наше историје у Гроцкој чувају једна образовна, и једна културна установа - основна школа, као и библиотека носе име Илије Гарашанина, у знак сећања на његову подршку просветном и културном животу варошице.
То чини и спомен-биста која је, веровали или не, јединствена - једина је у читавој Србији.
Илији Гарашанину је само у Гроцкој подигнут споменик, који се налази на истакнутом месту, у парку на улазу у чувену Грочанску чаршију, наспрам цркве Свете Тројице и ОШ „Илија Гарашанин“.

Бронзана биста је рад познатог вајара Николе Коке Јанковића и негује сећање на Илију Гарашанина и стару Гроцку.

 

Tекст посвећен Илији Гарашанину може се прочитати у онлајн издању Телеграфа ОВДЕ.

 

Повезани садржај