„ОНЕ СУ МЕЊАЛЕ СРБИЈУ” снимак трибине серијала „Београда за почетнике” у ГО Гроцка

09. март 2023.

 

Снимак трибине серијала Београд за почетнике
„ОНЕ СУ МЕЊАЛЕ СРБИЈУ
Градска општина Гроцка
 
 
- „ОНЕ СУ МЕЊАЛЕ СРБИЈУ назив је трибине „Београда за почетнике, која је одржана у великој сали Градске општине Гроцка пред бројном публиком свих узраста, у част Међународног дана жена - посвећене култури сећања на минуле догађаје, племените и херојске жене Србије.

Гошћа Смиљана Попов, новинарка, ауторка и уредница серијала „Београд за почетнике” и „Србија за почетнике”, на себи својствен начин је живом речју и сликом повела публику у незаборавно дружење. Модераторка скупа била је историчарка уметности Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка.

Трибина је посвећенa култури сећања на знамените жене Србије, које су својим радом, храброшћу, посвећеном борбом, жртвом и великим успесима мењале своју, али и наше судбине данас. Стекле су за нас данас право гласа, слободу кретања, путовања, образовања, запошљавања, наслеђивања имовине… Оне су Драга Димитријевић Дејановић, Kатарина Миловук, Драга Љочић, Исидора Секулић, Надежда Петровић, Марија Мага Магазиновић, Даница Јовановић, Kсенија Атанасијевић, Смиља Костић Јоксић и многе друге.
Разговор о знаменитим женама наше историје зачињен је емитовањем епизоде „Београда за почетнике о Јелисавети Начић, првој жени архитекти у Србији (али и једној од првих у Европи).
 
Догађај у Општини Гроцка је отворила председница Савета за родну равноправност ГО Гроцка Душица Мемаровић.
Млада публика је такође дала свој допринос – били су ту ученици ОШ „Милоје Васић из Калуђерице са наставницом Миленом Алексић, који су за ову прилику насликали знамените жене о којима је било речи и помно пратили догађај, баш као и ђаци Средње школе Гроцка са професорком Тањом Вујић.
Организатори догађаја су Центар за културу Гроцка, Градска општина Гроцка, Савет за родну равноправност и Комисија за родну равноправност ГО Гроцка, у сарадњи са „Београдом за почетнике”.
 
Видео прилог се може погледати на YouTube каналу Центра за културу Гроцка ОВДЕ.


 

Повезани садржај

08децембар2023
Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

08 децембар 2023

Добродошли у Ранчићеву кућу на диван трибину „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“ новинарке Смиљане Попов „Београд за почетнике“, у петак, 15. децембра у 17 часова.