ARTE портал: Отворена је изложба „На граници апстракције“ у Ранчићевој кући

24. октобар 2023.

 

Центар за културу Гроцка
Лана Гржетић
Изложба цртежа НА ГРАНИЦИ АПСТРАКЦИЈЕ 
Ранчићева кућа / 19.10 - 2.11.2023.
 

Самостална изложба цртежа „На граници апстракције“ младе хрватске уметнице Лане Гржетић из Ријеке, отворена je у четвртак, 19. октобра у 18у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Приликом отварања изложбе наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке, а пред бројном публиком и љубитељима уметности, догађај је представила Зорица Атић, историчарка уметности. Изложба траје до 2. новембра 2023. године.

НА ГРАНИЦИ АПСТРАКЦИЈЕ: - Класични балет који вежба од своје ране младости је честа инспирација у цртежима и сликама Лане Гржетић. Отуда је људско тело, уз портрете и апстракције, један од најчешћих мотива и неисцрпна инспирација младој уметници. Своју импресију најлакше изражава брзим кроки цртежима како би представила сву лепоту и говор људског тела у одређеном тренутку. Актове бележи хитро, фовистички и са израженом експресивношћу, па јој стога кроки као посебан начин ликовног изражавања највише одговара. Све то говори о вештој руци уметнице и њеним стваралачким способностима, али и о личном доживљају представљеног, наведено је о раду ауторке у уводној речи каталога.

Лана Гржетић (1995) рођена је у Ријеци (Истра), Република Хрватска. Магистрирала је примењене уметности 2019. године на Академији примењених уметности Универзитета у Ријеци (АПУРИ). Учествовала је на преко двадесет пет колективних изложби, као и на међународним вајарским и сликарским радионицама у Хрватској, Србији и Словенији. Ово јој је трећа самостална изложба. Добитница је више награда и признања из сликарства и вајарства: 1. Награда на ликовној манифестацији младих „Јесен на Сушаку“, Ријека (2011); 1. Награда италијанске уније „Istria Nobilissima“ у категорији ликовних уметности „Romolo Venucci“ (2021); Награда жирија „Дариа Влахов Хорват“ за реализацију самосталне изложбе у Градској галерији „Fonticus“, Ex tempore Грожњан (2023) итд. Чланица је више уметничких удружења: ХДЛУ (Хрватско друштво ликовних уметника) Истра, УЛУПУХ (Удруга ликовних уметника примењених уметности Хрватске), КИЕ (Креативна индустрија Европе). Бави се скулптуром, сликарством и цртежом. Живи и ствара у Ријеци, Хрватска.

Ранчићева кућа у Гроцкој је споменик културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом Београда и Србије с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја. Варошка кућа, у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, располаже галеријским простором опремљеним витринама, идеалним за поставке примењене уметности, али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

Изложба траје до 2. новембра 2023. године. Добро дошли!


 

- Вест се може прочитати на порталу о уметности у југоисточној Европи АРТЕ
 

Повезани садржај

08децембар2023
Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

08 децембар 2023

Добродошли у Ранчићеву кућу на диван трибину „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“ новинарке Смиљане Попов „Београд за почетнике“, у петак, 15. децембра у 17 часова.