Читамо у ПОЛИТИЦИ - „Од попа уши” – изложба скулптура малог формата, колажа и фотографија

17. март 2023.

 

ЧИТАМО у ел. ПОЛИТИЦИ, у рубрици Синоћ у граду, о изложби „Од попа уши” – изложби скулптура малог формата, колажа и фотографија, која је у вечерњим часовима у четвртак 16. марта отворена у чувеној Ранчићевој кући.
 
Изложбу је отворила директорка установе Зорица Атић, која је истакла да је Ранчићева кућа, културно добро народног градитељства, аутентичан галеријски простор и позорница која на особен начин истиче симболе и мотиве које представља изложба Невене Поповић – некадашњу „кућу”, традиционални дом, породичне вредности и успомене које у себи чувају предмети отргнути од заборава.
Дом је, по речима уметнице, тема којом се она бави дужи временски период.
„Изучавам традиционалне технике градње, истражујем кућу као артефакт неколико генерација, занима ме колико сеже индивидуално сећање на прошлост. Антрополошке теме у мом фокусу су оно што настаје, оно што нестаје и оно што остаје: традиционална архитектура, познавање и коришћење локалних материјала, организација домаћинства, географско лоцирање, потомство, миграције, загађење, екологија...”, објаснила је Невена Поповић.

Чланак се може прочитати у електронском издању ПОЛИТИКЕ.

 

Повезани садржај