Дневни лист ПОЛИТИКА:„МУЗЕЈИ МЕЊАЈУ ЖИВОТ НАБОЉЕ“

20. мај 2021.

 

МУЗЕЈИ МЕЊАЈУ ЖИВОТ НАБОЉЕ - наслов је који се чита уз јутарњу кафу у дневном листу ПОЛИТИКА у културној рубрици "Синоћ у Београду" у четвртак 20. маја.
 
Овим речима професора Оливера Томића резимирамо и националну манифестацију "Музеји за 10", након изузетно занимљивог онлајн-догађаја у Ранчићевој кући, у коме смо уживали са Смиљаном Попов, новинарком и ауторком серијала "Београд за почетнике", и једним од највољенијих професора српских универзитета, реномираним стручњаком.
 
 
 
Репортажа се може прочитати и у електронском издању Дневног листа ПОЛИТИКА:

У част Дана музеја и манифестације „Музеји за 10” са темом „Будућност музеја: нове идеје, нове праксе”, у Центру за културу Гроцка уприличен је онлајн диван „Ноћна шетња кроз 10 српских музеја” са новинарком Смиљаном Попов, ауторком серијала „Београд за почетнике”, и несвакидашњим гостом.

Културни догађај у Ранчићевој кући пратио се на фејсбук страни и јутјуб каналу установе културе општине Гроцка, а публици је донео занимљиво музејско искуство, филтрирано кроз знање и сагледавање музеја специјалног госта и кустоса – професора др Оливера Томића, историчара уметности.

Публика је из удобности својих домова „шетала” кроз највеће благо српских музеја у онлајн променади уз вођење реномираног стручњака и једног од највољенијих српских универзитетских професора чија су предавања деценијама догађај који се не пропушта.

Шта је оно што свако од нас треба да види, који музеј обећава најузбудљивије искуство, шта је најнеобичније откриће у српским музејима, који нам музеји недостају? Отворене су многе теме, а музејске анегдоте и мало познати детаљи голицали су знатижељу и извлачили уздахе. Публици је преостало да уживо упозна артефакте и предмете који чине највредније српско, а светско културно-историјско благо у домаћим музејима, чије вредности и значаја често нисмо довољно свесни.

Професор Томић поручио је – „идите у музеј, било који, промениће вам живот набоље”. У Центру за културу Гроцка, установи културе која је добила овогодишње признање манифестације „Музеј за 10”, посетиоци се са том трансформацијом редовно сусрећу.


 

Повезани садржај

22јун2021
„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

22 јун 2021

Концертом класичне музике за два клавира „Музика за понети“ на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка, представио се клавирски дуо у саставу