Дневни лист ПОЛИТИКА извештава о Централном догађају Манифестације "Дани европске баштине"

28. септембар 2020.

 

Дневни лист ПОЛИТИКА у понедељак 28. септембра у оквиру рубрике "Београд" извештава о Централном догађају Манифестације "Дани европске баштине" 2020. у Србији који је одржан у Центру за културу Гроцка.
У оквиру централног догађаја, помоћник министра за културно наслеђе Данијела Ванушић у суботу 26. септембра отворила је гостујућу изложбу „Народно градитељство – споменик културе данасˮ Завода за заштиту споменика културе града Београда у галерији Ранчићеве куће, седишту Центра за културу Гроцка, истакавши разноврсност програма ове манифестације који су започели 16. септембра и трају све до краја октобра.
„Култура и културно наслеђе неодвојиви су од образовања, а овогодишњом заједничком темом манифестације Дани европске баштине у целој Европи – „Наслеђе и образовањеˮ, ова неодвојивост стављена је у фокусˮ, нагласила је Ванушић додајући да се поред Гроцке у оквиру изузетно бројних програма на територији Београда, Дани европске баштине током септембра и октобра одржавају у још 11 градова и општина, Новом Саду, Суботици, Сенти, Бачу, Прокупљу, Кладову, Књажевцу, Бајиној Башти, Смедереву, Пироту и Лесковцу, у организацији и сарадњи установа културе, школа и невладиних огранизација.
Помоћник министра за културно наслеђе напоменула је да је овогодишњи приступ реализацији програма изузетно занимљив, али нешто другачији. Оn line трибине и презентације које Центар за културу спроводи у мрежи сарадње са установама културе, организацијама и стручним сарадницима, посебно са Смиљаном Попов, новинарком и ауторком серијала Београд за почетнике, доступни су путем интернета током трајања манифестације.
 

 

Повезани садржај