Др Смиља Костић-Јоксић ускоро у емисији „Од злата јабука“ РТС-а

29. април 2020.

 


Проф. др Смиља Костић, њена личност и дело биће представљени у емисији „Од злата јабука“ на РТС1 током маја месеца. Ова колажна емисија се бави националном културном баштином, симболима и вредностима, креативним људима и њиховим делима, са циљем да се потпуније сагледају вредности, знаменитости и културни идентитет наше земље.

Педијатар проф. др Смиља Јоксић-Костић, носилац Легије части због изузетног залагања и резултата у примени БЕСЕЖЕ вакцине код деце, била је супруга познатог научника и сексолога проф. др Александра Ђ. Костића и мајка чувеног композитора и гастронома Војислава Вокија Костића. Успомену на ову значајну жену наше историје чува општина Гроцка у Легату др Александра Костића, о коме се стара Центар за културу.

Саговорник за прилог о цењеној лекарки и научници била је Зорица Атић, кустос Легата др Александра Костића и директор Центра за културу Гроцка. Прилог је обухватио сталну поставку у Легату др Костића, који је изложен у галерији библиотеке "Илија Гарашанин" у Гроцкој, некадашњи летњиковац др Александра Костића у Дубочају, као и Ранчићеву кућу у Гроцкој, а секвенце ће бити зачињене и панорамским снимцима и детаљима Дубочаја, Грочанске чаршије, обале Дунава.

Захваљујемо се уредници емисије Слађани Новаковић на прилици да недовољно позната личност и дело др Смиље Костић-Јоксић буду представљени широј публици.

Термин емитовања емисије биће благовремено најављен.

ФОТО албум са детаљима снимања  може се погледати на ФБ страни Центра за културу Гроцка

 

Повезани садржај