Е-издање листа ПОЛИТИКА - СИНОЋ У ГРАДУ „Изабране најлепше грочанске разгледнице”

08. април 2023.

 

Изложба дечјих ликовних радова „Креирај разгледницу – Гроцка крај Дунава” отворена је пред многобројним посетиоцима у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Групна поставка резултат је конкурсног позива овог центра па су љубитељи уметности могли да виде више од стотину одабраних радова младих стваралаца ове београдске општине. Поставка је уприличена је по уметничко-образовном концепту ауторке Зорице Атић, директорке ове културне установе и историчарке уметности.

– Читав конкурс је првенствено замишљен да, осим тематске ликовне димензије, има изражену едукативну димензију. Из слике у слику, занимљиво је на који начин деца и млади у интеракцији са родитељима или образовним радницима виде крај у коме одрастају, и шта издвајају као оно најпосебније по чему се Гроцка лако препознаје или памти. Конкурсни задатак је отуд и један од стимулативних начина да се деца осврну око себе, одмалена упознају и сроде са својим окружењем, и усвоје шта је то вредно пажње, неговања и чувања, будући да ову врсту упознавања са природном и културном баштином не добијају у оквиру формалног образовања. То је и мисија установе Центар за културу Гроцка коју остварује у сарадњи са образовним установама – објаснила је Зорица Атић.
Уз своју, како је нагласила, љупку Ранчићеву кућу на најлепши начин стасавају читаве генерације деце. Редовно посећујући ово културно здање – са својим родитељима, васпитачима, учитељима и наставницима – кроз игру и лепу реч, обиласке актуелних изложби и дружење, усвајају потребне елементе уметности и шире културне хоризонте.
 
Изложба траје до 24. априла.
Концепт посвећен вредностима локалног окружења представља и сегмент традиционалне манифестације „Дани Београда”, која се одржава од 16. до 19. априла.

Вест се може прочитати у електронском издању ПОЛИТИКЕ ОВДЕ.

 

Повезани садржај

08децембар2023
Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

08 децембар 2023

Добродошли у Ранчићеву кућу на диван трибину „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“ новинарке Смиљане Попов „Београд за почетнике“, у петак, 15. децембра у 17 часова.