Гошћа КУЛТУРНОГ дневника РТС-1 Зорица Атић, историчарка уметности, директорка Центра за културу Гроцка

23. август 2022.

 

Гошћа КУЛТУРНОГ дневника РТС-1 у понедељак 22. августа била је Зорица Атић, историчарка уметности, директорка Центра за културу Гроцка, а поводом јубилеја ГУСТАВА КЛИМТА (1862-1918), једног од најзначајнијих аустријских и европских сликара, оснивача сецесије, којим се слави 160 година од његовог рођења. Тај догађај се у Бечу обележава савременом, мултимедијалном поставком "Климт - импресивно искуство" (која ће због великог интересовања бити отворена до почетка октобра), а код нас се недавно, у издању "Дерете", појавило дело америчке ауторке Ен Мари О`Конор "Дама у златном", у преводу Милоша Митића, чија је тема управо ова слика.

Зорица Атић је на позив уреднице Културног дневника Војке Пајкић Ђорђевић представила значај Климтовог дела и допринос уметности, и посебно чувену "Даму у златном", односно портрет Аделе Блох Бауер, као познавалац његовог опуса и сецесије, будући да се својевремено у дипломском раду на катедри за Модерну уметност, бавила управо Густавом Климтом, уметником чија звезда не бледи, и који до данас плени и очарава својим талентом и упечатљивом симболиком.


Културни дневник РТС-а се може погледати на следећем линку: 

https://www.youtube.com/watch?v=yi1vTh0sI6k

 

Повезани садржај

08децембар2023
Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

08 децембар 2023

Добродошли у Ранчићеву кућу на диван трибину „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“ новинарке Смиљане Попов „Београд за почетнике“, у петак, 15. децембра у 17 часова.