Гошћа КУЛТУРНОГ дневника РТС-1 Зорица Атић, историчарка уметности, директорка Центра за културу Гроцка

23. август 2022.

 

Гошћа КУЛТУРНОГ дневника РТС-1 у понедељак 22. августа била је Зорица Атић, историчарка уметности, директорка Центра за културу Гроцка, а поводом јубилеја ГУСТАВА КЛИМТА (1862-1918), једног од најзначајнијих аустријских и европских сликара, оснивача сецесије, којим се слави 160 година од његовог рођења. Тај догађај се у Бечу обележава савременом, мултимедијалном поставком "Климт - импресивно искуство" (која ће због великог интересовања бити отворена до почетка октобра), а код нас се недавно, у издању "Дерете", појавило дело америчке ауторке Ен Мари О`Конор "Дама у златном", у преводу Милоша Митића, чија је тема управо ова слика.

Зорица Атић је на позив уреднице Културног дневника Војке Пајкић Ђорђевић представила значај Климтовог дела и допринос уметности, и посебно чувену "Даму у златном", односно портрет Аделе Блох Бауер, као познавалац његовог опуса и сецесије, будући да се својевремено у дипломском раду на катедри за Модерну уметност, бавила управо Густавом Климтом, уметником чија звезда не бледи, и који до данас плени и очарава својим талентом и упечатљивом симболиком.


Културни дневник РТС-а се може погледати на следећем линку: 

https://www.youtube.com/watch?v=yi1vTh0sI6k

 

Повезани садржај

29септембар2022
Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

Медији најављују Променаду грочанском чаршијом

29 септембар 2022

Електронски медији најављују Променаду знаменитим местима и културним добрима Гроцке „Од српског варошког дома до незаборавног YУ гламура“ у недељу 2. октобра у 13ч.

28септембар2022
Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

Ликовна радионица Центра за културу учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ

28 септембар 2022

Центар за културу Гроцка са дечјим радовима насталим на ликовнoj радионици „Ликовно путовање“ у Гроцкој учествује на 57. Дечјем октобарском салону МПУ у Београду.