Гроцка и Касно римска гробница у „Подземним тајнама“ РТС-а

14. октобар 2021.

 

Нова епизода серијала "Подземне тајне" РТС-а уреднице Витке Вујовић посвећена је античкој Гроцкој и Касно римској гробници у Брестовику, богатој културној баштини из комшилука са којом Београђани свакодневно живе, а неизоставни је сегмент уџбеника археологије.

Под будним оком редитељке Сунчице Јерговић, у продукцији ОНП РТС, у среду 15. новембра снимљен је материјал у Ранчићевој кући, која у својој башти чува налазе из Брестовика и Камендола, и у интригантном античком маузолеју у Брестовику, јединственој грађевини на територији читавог Београда.
 
Саговорници екипи РТС-а били су директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић, историчарка уметности-кустос, која је нагласила да су у античко доба сви путеви водили у Гроцку и из Гроцке, Раде Милић, археолог и познати урбани истраживач, и Миодраг Симовић, антрополог, који је и костимографијом дочарао изглед некадашњег власника гробнице.
 
Територија Гроцке је изузетно богата археолошким налазима из доба антике, чему је кумовао чувени римски пут Виа милитарис, као и римска постаја у Дубочају, али и особена клима крај велике реке, која је погодовала виноградарству и удобном животу у вилама и летњиковцима некадашњих римских велепоседника.
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

 

Повезани садржај