ГРОЦКА на трону српског воћарства

20. јул 2020.

 

ГРОЦКА на трону српског воћарства, наслов је репортаже која је у понедељак 20. јула 2020. године објављена у дневном листу ПОЛИТИКА, у оквиру рубрике "Београд".

Због свог плодног земљишта дуж међународне реке Дунав, заталасаног терена и одговарајуће климе, Гроцка је одавно надалеко чувен воћарски крај. Чак 90 одсто свих пољопривредних произвођача бави се гајењем различитих култура воћа. Због тога не чуди што је називају и српском и малом „Калифорнијом”.
Међутим, ово је и место одакле је и отпочело модерно воћарство србије почетком 20. века...

Стручна саговорница и фото-репортер за ову прилику била је Зорица Атић, директорка Центра за културу, али и пасионирани истраживач лепота грочанског краја. 

- Електронско издање дневног листа ПОЛИТИКА такође преноси ову лепу и укусну репортажу о воћној Гроцкој:

"... У славу грожђа, али и једног од заштитних средстава за воће, један део Гроцке назива се, нимало случајно, Плавинци.
– Место је свој назив понело по некадашњим бескрајним виноградима који су се, третирани плавим каменом, под плавом капом небеском плавили на сунцу и огледали у плавој реци Дунав. Због тог „огледања”, Гроцка располаже специфичном микроклимом и овде стиже не само прво воће, већ оно најлепше, најкрупније и најслађе... – објашњава Атићева.

Осим модерних засада трешања, брескви, кајсија, јабука, шљива и крушака, на овом простору се већ стотинама година гаји винова лоза.
Винограде су овде садили још стари Римљани, будући да је овдашњи терен део чувеног Златног брда (које се пружа дуж Дунава и стапа са смедеревским виногорјем). Сваки грочански земљорадник је од средњег века морао имати свој виноград ако је претендовао да буде, одувек важно на овом месту, домаћин.
Као потврду ових историјских збивања, стара варош крај Дунава на свом грбу баштини грозд белог грожђа, окружен таласима реке и топлим зрацима сунца..."

Репортажа се у целости може прочитати ОВДЕ.

 

- Ел. издање дневне новине Блиц преноси причу о МАЛОЈ КАЛИФОРНИЈИ НАДОМАК БЕОГРАДА: "У овој општини отпочело је модерно српско воћарство, а данас је регистровано око 3.000 пољопривредних газдинстава." Репортажа се може прочитати ОВДЕ.

- Портал Дан у Београду преноси причу о воћним лепотама Гроцке: "Воћна Гроцка или „српска Калифорнија“, како јој у протеклом веку тепају, вековима уназад даје савршене услове за узгој воћа." Репортажа се може прочитати ОВДЕ.

- Портал Медиасфера доноси причу под насловом "Српска Калифорнија, савршени услови за узгој воћа": Репортажа се може погледати на порталу МЕДИАСФЕРА

 

Повезани садржај

01август2020
"Стваралачка Гроцка" у ПОЛИТИЦИ

"Стваралачка Гроцка" у ПОЛИТИЦИ

01 август 2020

Дневни лист ПОЛИТИКА у оквиру културне рубрике "Синоћ у Београду" доноси вест о групној изложби "Стваралачка Гроцка" у Ранчићевој кући.

01август2020
Стваралачка Гроцка у Ранчићевој кући

Стваралачка Гроцка у Ранчићевој кући

01 август 2020

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, представљена је шеста групна изложба „Стваралачка Гроцка“, која ове године окупља педесет и једног учесника.