Изложба икона „Пред ореолима вечности“ у ПОЛИТИЦИ

08. новембар 2023.

 

Отворена је изложба икона „Пред ореолима вечности“ у Ранчићевој кући - читамо у електронском и штампаном издању, у рубрици Синоћ у Београду, дневног листа ПОЛИТИКА, у среду 8. новембра 2023. године. 
 
- Изложба икона „Пред ореолима вечности“ ауторки Маре Ђуровић, Маје Василић и Тијане Стаменовић отворена је пред бројним посетиоцима, гостима и свештеним лицима у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, уједно споменику културе од великог значаја за Србију и аутентичном варошком дому с почетка 19. века.

Ауторке изложбе су уметнице и иконописци, али иколегинице, ангажоване на Високој школи Академије српске православне цркве за уметности и консервацију у Београду.
У ту част поставку у Ранчићевој кући отворио је отац Дарко Стојановић, продекан и заменик директора на Академији Српске православне цркве за уметност и конзервацију.
Зорица Атић, директорка установе, у поздравном обраћању присутнима открила је да је изложба уприличена у овом термину у част Митровдана, крсне славе породице Ранчић, о чему постоје подаци, прикупљени након дужег истраживања. Отуд изложба почиње уочи Митровдана, слави посвећеној Св. Димитрију, и игром случаја траје до Аранђеловдана, крсне славе посвећене Св. Архангелу Михаилу.
На изложби доминирају иконе посвећене управо овим светитељима, са којима почиње и завршава поставка у Ранчићевој кући.
 
Приликом отварања изложбе наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке, Василије Пешић и Хелена Јацић, виолина.
 
Изложба траје до 20. новембра.
 
Вест се може прочитати у електронском издању листа ПОЛИТИКА ОВДЕ.

 

Повезани садржај

08децембар2023
Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

08 децембар 2023

Добродошли у Ранчићеву кућу на диван трибину „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“ новинарке Смиљане Попов „Београд за почетнике“, у петак, 15. децембра у 17 часова.