Изложба "Ситеанци" Предрага Лојанице у ПОЛИТИЦИ

23. новембар 2019.

 

Дневни лист ПОЛИТИКА у суботу 23. новембра у оквиру културне рубрике „Синоћ у Београду" доноси вест о отварању изложбе „Ситеанци" др ум. Предрага Лојанице у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.


Вест са отварања изложбе је доступна и у електронском издању националног дневног листа ПОЛИТИКА:

- Самостална изложба „Ситеанци” уметника Предрага Лојанице отворена је у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Поставку која се први пут представља публици чини избор од педесетак дела у категорији портрета, једне од вечних тема уметности. Назив изложбе потиче од скраћенице „Сите” за уметнички простор „Cite international des arts” у Паризу и односи се на уметнике који бораве и раде у атељеима париског „Ситеа”, и који се међусобно тако називају. Аутор у неколико наврата проводио је по више месеци у овом резиденцијалном уметничком сазиву, где је инспирисан људима придошлим са свих меридијана и амбијентом „Града светлости” стварао своје сликарске забелешке.

Радови су изведени позирањем, у разноврсним техникама на папиру, у живој интеракцији сликара и модела. Повезивању уметности и глобалног савременог тренутка доприноси један детаљ: сваки цртеж је помоћу QR кода повезан са радом портретисаног уметника, чиме се публици представља и његово стваралаштво.

Уметник је још у свом магистарском раду 2007. године са темом „Портрет човека” јасно определио своје интересовање у ликовној уметности, које је потом разрадио и у оквиру докторског пројекта. Тиме је свој ликовни сензибилитет пре више од деценије исказао и усмерио ка интерактивном и психолошком приказу личности и духовности човека. Врсни цртач овом једноставном и захтевном техником, која суштински представља најстарији, најспонтанији и најслободнији начин ликовног изражавања, пријатељски и непосредно комуницира са портретисаном особом.

Изложба траје до 10. децембра.

Приликом отварања поставке представили су се ученици ОМШ „Невена Поповић” у Гроцкој: Јакша Грбовић, гитара, Елена Мијаиловић, Анђела Петровић, Тара Милосављевић и Јована Цветковић, флаута.

Велико хвала колегама из „Политике".

 

Повезани садржај

23јануар2020
ТВ поздрав из Гроцке са Смиљаном Попов

ТВ поздрав из Гроцке са Смиљаном Попов

23 јануар 2020

Познато ТВ лице, Смиљана Попов, новинарка и ауторка серијала о лепотама и занимљивостима Београда, посетила је Гроцку трагом нових прича.