Изложба "Ситеанци" Предрага Лојанице у ПОЛИТИЦИ

23. новембар 2019.

 

Дневни лист ПОЛИТИКА у суботу 23. новембра у оквиру културне рубрике „Синоћ у Београду" доноси вест о отварању изложбе „Ситеанци" др ум. Предрага Лојанице у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.


Вест са отварања изложбе је доступна и у електронском издању националног дневног листа ПОЛИТИКА:

- Самостална изложба „Ситеанци” уметника Предрага Лојанице отворена је у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Поставку која се први пут представља публици чини избор од педесетак дела у категорији портрета, једне од вечних тема уметности. Назив изложбе потиче од скраћенице „Сите” за уметнички простор „Cite international des arts” у Паризу и односи се на уметнике који бораве и раде у атељеима париског „Ситеа”, и који се међусобно тако називају. Аутор у неколико наврата проводио је по више месеци у овом резиденцијалном уметничком сазиву, где је инспирисан људима придошлим са свих меридијана и амбијентом „Града светлости” стварао своје сликарске забелешке.

Радови су изведени позирањем, у разноврсним техникама на папиру, у живој интеракцији сликара и модела. Повезивању уметности и глобалног савременог тренутка доприноси један детаљ: сваки цртеж је помоћу QR кода повезан са радом портретисаног уметника, чиме се публици представља и његово стваралаштво.

Уметник је још у свом магистарском раду 2007. године са темом „Портрет човека” јасно определио своје интересовање у ликовној уметности, које је потом разрадио и у оквиру докторског пројекта. Тиме је свој ликовни сензибилитет пре више од деценије исказао и усмерио ка интерактивном и психолошком приказу личности и духовности човека. Врсни цртач овом једноставном и захтевном техником, која суштински представља најстарији, најспонтанији и најслободнији начин ликовног изражавања, пријатељски и непосредно комуницира са портретисаном особом.

Изложба траје до 10. децембра.

Приликом отварања поставке представили су се ученици ОМШ „Невена Поповић” у Гроцкој: Јакша Грбовић, гитара, Елена Мијаиловић, Анђела Петровић, Тара Милосављевић и Јована Цветковић, флаута.

Велико хвала колегама из „Политике".

 

Повезани садржај