Медији јављају - КОНКУРС ЗА ИЗЛАГАЧКУ СЕЗОНУ 2024. у Ранчићевој кући

28. август 2023.

 

Центар за културу Гроцка расписује Конкурс за самосталне, ауторске и групне изложбе, као и уметничке пројекте, за излагачку сезону 2024. године у Ранчићевој кући, галерији и седишту установе. Конкурс је отворен до 31октобра 2023. године.

Галеријски простор Центра за културу Гроцка налази се у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће (60м2), старој варошкој српској кући с краја 18. и почетка 19. века. Објекат је заштићен од стране Завода за заштиту споменика културе града Београда као споменик културе од великог значаја за Републику Србију.

Поставке су просторно орјентисане у две просторије Ранчићеве куће, опремљене излагачким витринама (од укупно 12 витрина, 9 су просечних димензија 148x78x30цм, а 3 витрине су угаоне, просечних димензија 148x70/54x27 цм).

Распоред је идеалан за средње до мање формате и уметничке форме, те се заинтересовани излагачи упућују да концепт изложбе прилагоде наведеном простору и духу објекта. Кућа располаже и великом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, али и излагачки простор на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије). Видео материјал, инсталације у простору и сл., добродошли су као додатни програм. Такође, сматрају се добродошлим пријаве које укључују интеракцију са особеним споменичким идентитетом и архитектуром Ранчићеве куће - у циљу представљања уметности и њених изражајних могућности, као и повезивања ликовног концепта установе са средином у којој делује.

Концепте са којима конкуришу за излагање могу приложити академски образовани уметници, кустоси, колекционари, чланови реномираних струковних удружења ликовних и примењених уметности (УЛУС, УЛУПУДС), а који нису излагали у Центру за културу Гроцка у протекле 4 године.

Конкурсна пријава треба да садржи:

- податке о аутору (име, презиме, адреса, имејл, контакт телефон)

- идејни концепт (до 2000 карактера)

- фотографије радова (мин. 5 фотографија)

- податке о радовима (техника, димензије, година настанка)

- професионална биографија

- предлог додатних програма (уколико су планирани) током трајања изложбе

Пожељно је да пријаве за конкурс буду у електронској форми. Конкурсне пријаве са потребном документацијом слати на е-адресу: centarzakulturugrocka@gmail.comзакључно са 31октобром текуће године. Уколико уметници нису у могућности да документацију пошаљу електронским путем, своју пријаву могу доставити (са назнаком „За излагачки конкурс 2024”) поштом на адресу: Центар за културу Гроцка (Ранчићева кућа), Мајевичка 9, 11306 Гроцка.

Савет галерије ради у саставу реномираних уметника и стручњака у области уметности. Ликовни Савет Ранчићеве куће чине др ум. Анамарија Вартабедијан, сликарка, проф. Зоран Ивановић, вајар, и кустос Зорица Атић, историчарка уметности.

Резултати конкурса и списак прихваћених пријава биће објављени до краја новембра 2023. године на сајту и ФБ страници Центра за културу Гроцка.

Напомена: Конкурсни материјал се не враћа. Услови излагања и обавезе излагача су детаљно дефинисани, при чему Установа обезбеђује галеријски простор, поставку, каталог и ПР активности, а уметник је у обавези да рад по избору остави у збирци Центра за културу.


Вести електронских медија и портала:

Информативни портал Telegraf

- Сајт Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије УЛУПУДС

Информативни портал НОВОСТИ

- Портал о уметности у југоисточној Европи АРТЕ

 

Повезани садржај

18септембар2023
Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA у Ранчићевој кући

18 септембар 2023

Ансамбл JANUSZ PRUSINOWSKI KOMPANIA из Пољске наступиће у петак, 22. септембра у 19.30h у оквиру „Музичке баште“ Ранчићеве куће и манифестације „Дани европске баштине“.