О промоцији филма Грочанске приче читамо у дневном листу Политика

07. новембар 2019.

 

Дневни лист ПОЛИТИКА у четвртак 7. новембра у оквиру културне рубрике "Синоћ у Београду" доноси вест о промоцији документарно-туристичког филма „Грочанске приче” аутора Небојше Илића који је у среду 6. новембра од 18 часова премијерно приказан у Општини Гроцка пред бројном публиком.

Такође, и електронско издање дневног листа ПОЛИТИКА доноси вест о промоцији филма, а вест се може прочитати ОВДЕ


 

- Документарно-туристички филм „Грочанске приче” у режији Небојше Илића премијерно је приказан у Општини Гроцка пред бројном публиком коју су поздравили аутор овог остварења, професорка Милина Косановић и председница општине Живадинка Аврамовић. Филм који је недавно представљен на 11. Међународном фестивалу туристичког и еколошког филма – Сила фесту у Великом Градишту, у око 25 минута трајања обухвата културне и туристичке атракције Гроцке. Приказује зелене и воћне грочанске панораме крај реке, винчанску културу, Грочанску чаршију, Ранчићеву кућу, Легат др Александра Костића у Гроцкој и летњиковац у Дубочају, Касноримску гробницу у Брестовику, ресторан „Виногради”, Огледно добро „Радмиловац”...

Аутор и режисер који иза себе има низ запажених документарних остварења, „Грочанске приче” реализовао је у сарадњи са Високом туристичком школом струковних студија у Београду, а међу домаћинима и учесницима су Центар за културу Гроцка, Музеј града Београда, Пољопривредни факултет и породица Михајловић из Гроцке. Како се наводи у синопсису, „Туристички филм о Гроцкој допушта вам да без журбе уживате у атмосфери ове сликовите варошице и да слушајући приче људи из овог места о богатом културном наслеђу и природним лепотама пожелите да је и сами посетите...”

У наставку вечери, професор рибарства Зоран Марковић, један од учесника филма, представио је новоотворено „Село праисторијског рибара” у оквиру Огледног добра „Радмиловац” у Винчи, којим руководи Центар за рибарство Пољопривредног факултета у Београду. Насеље дочарава лепенску, старчевачку и винчанску културу становања поред Дунава, који је миленијумима окосница најлепших грочанских прича...

 

Повезани садржај

24септембар2020
Свечаност отварања гостујуће изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане евроспке баштине

Свечаност отварања гостујуће изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане евроспке баштине

24 септембар 2020

Гостујућа изложба „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда у Ранчићевој кући и "Дани европске баштине"