ПОЛИТИКА: „Проток времена” у Ранчићевој кући

29. јануар 2024.

 

„Проток времена”, самостална изложба уметнице Иване Блечић Стефановић, отворена је у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка. Поставка у амбијенту заштићеног споменика културе представља својеврсну ретроспективу, која публици дочарава визуелни пресек уметничког рада настајалог у току три деценије. Изложбу чини више десетина радова – слика, цртежа и икона, који су се временом тематски, технички и стилски мењали, ачије су константе снажан колорит, наклоност aуторке ка природи и истрајавање у уметности упркос свим променама и токовима – спољним и унутрашњим.
 
Изложбу је отворила Зорица Атић, историчарка уметности и директорка установе, нагласивши да су многи радови инспирацију пронашли, између осталог, и у препознатљивим пејзажима Гроцке крај Дунава, где је уметница одабрала да живи и ствара.
 
Ауторка је о свом раду навела да изложба има и скривену ноту, не обраћа се само љубитељима уметности већ се окреће и самом уметнику, попут огледала које га приморава на самосагледавање, објективност, интроспекцију, анализу... И да резултат није битан, већ истрајавање у уметности. Креативност ствара један сигуран свет, недотакнут спољним, у који се стваралац увек може склонити, унутар њега се изразити, излечити и на крају, самопотврдити.
 
Приликом отварања изложбе наступио је млади пијаниста Ведран Бранковић, ученик 4. разреда основне школе „Илија Гарашанин” у Гроцкој и музичке школе „Даворин Јенко”.
 
Поставка ће бити доступна посетиоцима до 16. фебруара.
 
 
Чланак се може прочитати у електронском издању листа ПОЛИТИКА ОВДЕ.

 

Повезани садржај