ПОЛИТИКА доноси вест о изложби "Ја баш лично" Биљане Михајловић у Ранчићевој кући

14. мај 2022.

 

Самостална изложба цртежа и илустрација „Ја баш лично” Биљане Михајловић отворена је у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, аутентичном варошком дому Београда и Србије с почетка 19. века. У оквиру европске манифестације „Музеји за 10” са темом „Моћ музеја” представљена је поставка која се састоји од 50 илустрација рађених у комбинованој техници на папиру, малог до средњег формата.

О раду ауторке говорила је Нада Серафимовић, примењена уметница, истакавши ликовност радова и инспирацију планином Таром.

Радови су настали у протекле две године и одраз су животних околности које смо сви проживели у време пандемије. Изложба се састоји из три дела која су наизглед различита, а заправо су јако повезана и чине целину. Први део – „Шума” – карактерише придодавање људских особина животињама, и то оних углавном добрих, као стална људска потреба да добро победи. Други – „Дивља бундевица”, настао за време полицијског часа у време ковида, продукт је једне унутрашње борбе, потребе за слободом – широм и већом и стварних могућности. Трећи део су „Девојке затворених очију”, оне су свет осећаја истог оног детета које руком додирује дрвеће у шуми и жене која преиспитује свој живот затворених очију, јер оно што гледа није споља, већ је унутар ње.

Биљана Михајловић аутор је више од хиљаду дечјих илустрација које су објавили домаћи и инострани издавачи, а осим илустрацијама за децу, бави се графичким дизајном и фотографијом.

Приликом отварања изложбе наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић” у Гроцкој, Магдалена Петровић, Вук Белензада, гитара, Нађа Адамовић, виолончело, Страхиња Добричић, хармоника.

Изложба траје до 30. маја.


Вест се може прочитати у електронском издању дневног листа ПОЛИТИКА. 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.


 

Повезани садржај