ПОЛИТИКА у рубрици „Синоћ у граду” пише о трибини „Чајанка са породицом Костић”

18. децембар 2023.

 

ПОЛИТИКА у рубрици „Синоћ у граду” пише о „Чајанци са породицом Костић” у Ранчићевој кући.
Диван-трибина „Чајанка са породицом Костић” новинарке Смиљане Попов одржана је у Ранчићевој кући са ауторкама изложбе „Скице из живота породице Костић”.

Модераторка трибине, познато лице ТВ серијала „Београд за почетнике”, и саговорнице проф. др Нела Пушкаш, хистолог, и директорка установе Зорица Атић, историчарка уметности, диваниле су о досад јавности непознатом документарном материјалупредстављеном у Ранчићевој кући и зачиниле га бројним појединостима и анегдотама из живота знамените београдске породице Костић – проф. др Александра Костића, проф. др Смиље Костић Јоксић (брачни пар носилаца Легије части) и композитора Војислава Вокија Костића.
 
Поводом 130 година од рођења и 40 година од смрти проф. др Александра Костића, великана српске науке и културе, у Гроцкој је у току изложба која јавности премијерно представља изузетан, до сада невиђен документарни материјал из заоставштине. У живом разговору, учесници трибине публици су дочарали не само ову несвакидашњу породицу Србије, већ и дух једног времена.
 
Међу посетиоцима били су уредници фејсбук групе „Био једном један Београд”, књижевници, туристички водичи, као и заљубљеници у историју престонице.
 
На питање Смиљане Попов шта би издвојиле као најснажнији утисак, Нела Пушкаш истакла је задивљујуће напоре и резултате професора Костића, који је Институт за хистологију започео да ствара од једне празне просторије, док је Зорица Атић нагласила да су Костићи путокази у времену какви треба да будемо и заштитни знак Србије по свом хуманизму и родољубљу.
 
Изложба „Скице из живота породице Костић” траје до средине јануара наредне године.Вест се може прочитати у електронском издању листа ПОЛИТИКА ОВДЕ. 

Повезани садржај