Портал за културу SeeCult и Вечерње Новости о конкурсу Центра за културу Гроцка

10. септембар 2021.

 

Центар за културу Гроцка расписао је Конкурс за самосталне, ауторске и групне изложбе, као и за уметничке пројекте за излагачку сезону 2022. године у Ранчићевој кући, галерији и седишту установе.

Галеријски простор Центра за културу Гроцка налази се у оригиналном амбијенту Ранчићеве куће (60 м2), старој варошкој српској кући с краја 18. и почетка 19. века. Објекат је заштићен од стране Завода за заштиту споменика културе Београда као споменик културе од великог значаја за Републику Србију.

Поставке су просторно оријентисане у две просторије Ранчићеве куће, опремљене излагачким витринама (од укупно 12 витрина, 9 су просечних димензија 150x79x32,5 цм, а 3 витрине су угаоне, просечних димензија 150x79/54x29 цм). Такав распоред идеалан је за средње до мање формате и уметничке форме, те се заинтересовани излагачи упућују да концепт изложбе прилагоде наведеном простору и духу објекта. Кућа располаже и великом баштом парковског типа која се користи као летња музичка сцена, али и излагачки простор на отвореном (за форме у простору отпорне на атмосфералије). Видео материјал, инсталације у простору и сл., добродошли су као додатни програм. Такође, сматрају се добродошлим пријаве које укључују интеракцију са особеним споменичким идентитетом и архитектуром Ранчићеве куће - у циљу представљања уметности и њених изражајних могућности, као и повезивања ликовног концепта установе са средином у којој делује.

Ликовни Савет Ранчићеве куће чине: др ум. Анамарија Вартабедијан, сликарка, проф. Зоран Ивановић, вајар, кустоскиња Зорица Атић, историчарка уметности.

Конкурс је отворен до 30. септембра 2021. године.

Концепте којима конкуришу за излагање могу приложити академски образовани уметници, кустоси, колекционари, чланови реномираних струковних удружења ликовних и примењених уметности (УЛУС, УЛУПУДС), а који нису излагали у Центру за културу Гроцка у протекле две године.

Конкурсна пријава треба да садржи:

- податке о аутору (име и презиме, адреса, е-маил и контакт телефон)
- идејни концепт (до 2000 карактера)
- фотографије/јпг радова (мин. 5 фотографија)
- податке о радовима (техника, димензије, година настанка)
- професионалну биографију
- предлог додатних програма (уколико су планирани) током трајања изложбе.

Пожељно је да пријаве за конкурс буду у електронској форми. Конкурсне пријаве са потребном документацијом треба послати на е-адресу: centargrocka@gmail.com до 30. септембра. Уколико уметници нису у могућности да документацију пошаљу електронским путем, пријаву могу доставити (са назнаком “За излагачки конкурс 2022”) поштом на адресу: Центар за културу Гроцка (Ранчићева кућа), Мајевичка 9, 11306 Гроцка.

Конкурсни материјал се не враћа. Услови излагања и обавезе излагача су детаљно дефинисани, при чему Установа обезбеђује галеријски простор, поставку, каталог и ПР активности, а уметник је у обавези да рад по избору остави у збирци Центра за културу.

Резултати конкурса и списак прихваћених пријава биће објављени до краја новембра 2021. године на сајту и ФБ страници Центра за културу Гроцка.


Вест се може прочитати на SeeCult порталу за уметност и културу

Такође и на порталу Вечерњих Новости.

 

Повезани садржај

24септембар2021
Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

24 септембар 2021

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25. септембра 2021. биће организована шетња по Гроцкој „Од српског варошког дома до југословенског гламура“.

24септембар2021
Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

Руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" у Гроцкој

24 септембар 2021

Занимљива руска етно-радионица „ДРУГИЕ БЕРЕГА" уприличена је у Гроцкој у оквиру „Музичке баште“, а едукативни мултикултурални догађај је припређен за групу ђака.

23септембар2021
Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

Центар за културу Гроцка и „Београд за почетнике“ за „Дане европске баштине“ у променади ОД СРПСКОГ ВАРОШКОГ ДОМА ДО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛАМУРА

23 септембар 2021

Променада знаменитим местима и културним добрима Гроцке са Зорицом Атић и Смиљаном Попов (Ресторан „Виногради“, Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска