ПРАЗНИЧНО Ликовно путовање у Ранчићевој кући

19. фебруар 2021.

 

Дневни лист ПОЛИТИКА у среду 17. фебруара у оквиру културне рубрике "Синоћ у Београду", доноси репортажу о дешавањима у Ранчићевој кући током празника.

Због великог интересовања за обиласке знамените Ранчићеве куће са актуелном групном изложбом „Ликовно путовање“, простор културе у Гроцкој отворио је своја врата за посетиоце и током празничних дана. Ведри дани и слободно време постакли су многе излетнике на посету Гроцкој и усмерили их у обилазак Ранчићеве куће, уз примену епидемиолошких мера заштите.
 
Актуелна поствка обухвата одабир више десетина најуспешних остварења чији су творци деца, узраста од 6 до 11 година, и представља традиционалну годишњу смотру дечјих радова насталих на ликовној радионици установе.
 
Показало се да је међу посетиоцима било и поносних младих аутора, па су изложбу обишле читаве породице, како би погледале креативне радове своје деце и њихових вршњака. Они који су у гостима били по први пут, највише су остали затечени несвакидашњим амбијентом овог заштићеног варошког дома, који бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене, а сваком посетиоцу дарује незаборавну атмосферу свог ванвременског склада и спокоја.
 
Шаролики тематски подстицаји на уметничко-стваралачкој стази „Ликовног путовања“, које су водиле сликарке Марион Дедић и Мика Ловре, тематски се протежу од далеке прошлости до савремености, обухватајући културе и уметности народа широм планете, са посебним освртом на богато културно наслеђе и природне лепоте окружења у коме живимо.
 
Зорица Атић, директорка установе и кустос галерије, наглашава како „Ликовна радионица Центра за културу Гроцка не само што упознаје децу са основама ликовног језика, већ их подучава да се осмеле и истражују. Упознавање света уметности - уметника, стилских усмерења и ликовног језика, преплиће се са упознавањем техника ликовне и примењене уметности, и употпуњује практичним радом.“
 
Једно од радионичарских упутстава гласи: „Слободно окрените свет наглавачке и полетите у свет маште. Замислите да можете да путујете кроз време у прошлост, садашњост, будућност и одете где год пожелите. Путујте, и нека на вашим радовима немогуће постане могуће. Смејте се и радујте, то је обавезно! И поведите и нас са вама на пут маште и снова...“ У складу са узрастом, полазницима је омогућено да користе литературу – монографије, каталоге, и на тај начин шире сазнања и упознају се са делима познатих уметника.
 
Овако осмишљено ,,Ликовно путовање 2020” одвијало се у три основне школе Општине Гроцка - Гроцкој, Калуђерици и Врчину, бележећи учешћа на дечјим ликовним конкурсима широм Србије, са истакнутим резултатима. Колико су деца научила и овладала знањима на креативним радионицама Центра за културу Гроцка, најбоље говори и велико нестрпљење за њихов наставак, који ће уследити већ у марту месецу, када почиње нови, пролећни циклус рада.
 
Традиционална смотра дечијих радова „Ликовно путовање“ доступна је за посетиоце у галерији Ранчићеве куће до краја фебруара.

 

Повезани садржај