Ритопек за УНЕСКО листу светске баштине

09. март 2020.

 


Дневни лист ПОЛИТИКА у суботу 7. марта доноси вест о Ритопеку и могућности да се номинује за УНЕСКО листу светске баштине.

Није тајна да је територија Гроцке крај Дунава, познате као зелене и воћне београдске општине, изразито богата културним наслеђем и изванредан ресурс за развој културног туризма.

Комисија Републике Србије за сарадњу са УНЕСКОМ формирала је Радну групу за израду номинационог досијеа „Границе Римског царства – Дунавски Лимес у Србији“ у чијем раду учествују Археолошки институт и Републички завод за заштиту споменика културе, а чији пројекат обухвата и - територију ГО Гроцка.

Поред Касно-римске гробнице у Брестовику, постоји могућност да се на Листу светске баштине УНЕСКА номинују и археолошки локалитети који се налазе на територији насеља Ритопек општине Гроцка.

Пре много векова, чувени римски Трикорнијум који се налазио на територији Ритопека, био је једно од најзначајних утврђења на овим просторима. Отуд је његова презентација као УНЕСКО-вог културног добра на националном нивоу од стратешког значаја. Номинација ове врсте би довело Ритопек и општину Гроцка међу места са изузетном репутацијом у светским оквирима.

Да Ритопек крај Дунава и данас има важно место, говори податак да је у савремено доба познат као престоница трешњарства у Србији.

 

Повезани садржај

22јун2021
„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

22 јун 2021

Концертом класичне музике за два клавира „Музика за понети“ на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка, представио се клавирски дуо у саставу