РТС прилог, Јутарњи програм: Београдски Тексас у Гроцкој

27. јул 2020.

 

Tрагом сусрета Смиљане Попов и "Београда за почетнике" са Коњичким клубом "Урбан каубој" у Гроцкој, сазнали смо да у Гроцкој постоји не само београдска Калифорнија, већ и београдски Тексас, и још какав!

На питомо коњичко имање породице Паунић у Гроцкој стиже и РТС:

"Тексас у Београду у стилу дивљег запада и вестерн филмова"

- У Србији постоје три коњичка клуба која негују "вестерн стил" јахања. Један од њих налази се у Гроцкој, поред виногрда и воћњака, близу главног пута.

Мало је познато да се у Србији на прсте једне руке могу набројати коњички клубови који негују стил јахања који је заступљен на дивљем западу, односно вестерн јахање. Један од њих се налази на периферији Београда, у Гроцкој, недалеко од Дунава.

"То је опустено јахање, другачије од енгеског јахања, дубље се седи у седлу, тело је усађено у седлу, нема наглих покрета. Од малена како знам за себе хтела сам да се бавим јахањем, али овај стил је несто другачији, опустенији, уживање у природи са животињама", рекла је Анастасија Петровић, инструктор јахања.

Овде се живи каубојским начином живота. Неки од њих живе на овом имању, посветили су се коњима који их чине срећним јер како кажу, то су једне од најплеменитијих животиња. Оно што карактерише овај стил живота и јахања је посебна врста коња.

"Ово су квотер коњи, увезени из Америке, то су посебни коњи, бавимо се само том расом, квотер хорс. Потпуно су друга седла и друга опрема за коња, то су посебна седла, удобнија су",истакла је инструкторка јахања.

Ове девојке и момци заједно са својим ментором и власником ранча Ненадом Паунићем брину се о 15 грла, а, уједно, држе и школу јахања.

"Сви могу да се пријаве за ово јахање, од 7 до 77 година, нико није искључен из овог спорта, сви могу да се опробају и да уживају са животињама у природи, рекла је Анастасија Петровић, инструкторка јахања.

Kокошке у дворишту, бале сена, кактуси и коњи, довољно је да на тренутак помислите да се у Тексасу, а уколико вам је потребан овакав бег од стварности, дочекаће вас и виски, као препознатљиво пиће каубоја.

Прилог на националној телевизији о коњичком спорту у старој вароши крај Дунава погледајте ОВДЕ.

 

Повезани садржај

01август2020
"Стваралачка Гроцка" у ПОЛИТИЦИ

"Стваралачка Гроцка" у ПОЛИТИЦИ

01 август 2020

Дневни лист ПОЛИТИКА у оквиру културне рубрике "Синоћ у Београду" доноси вест о групној изложби "Стваралачка Гроцка" у Ранчићевој кући.

01август2020
Стваралачка Гроцка у Ранчићевој кући

Стваралачка Гроцка у Ранчићевој кући

01 август 2020

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, представљена је шеста групна изложба „Стваралачка Гроцка“, која ове године окупља педесет и једног учесника.