РТС снима емисију о др Јовану Јовановићу, зачетнику трешњарства.

15. јун 2020.

 

РТС и ауторска емисија "Од злата јабука" овековчиће несвакидашњу причу о заборављеном др Јовану Јовановићу. Мало је познато да модерно српско воћарство почиње 20. веком и др Јованом Ј. Јовановићем, чувеним гинекологом, бечким ђаком, који је донео бехар у Србију, а плантаже трешања су биле - у Гроцкој. Био је један од пионира савремене гинеколошко-акушерске службе у Србији, оснивач београдске Школе за бабице и дворски лекар краљице Драге.

Успомену на личност и дело др Јована Јовановића у читавој Србији, за сада, чувају једна мала улица у Гроцкој и грочанско-француска трешња, која по њему у нашој земљи носи популарно име „докторка“.
Сегменти бајковите приче снимани су у Гроцкој, у трешњару агронома Тихомира Николића, али и у београдском стану др Јована Гуцића, унука др Јована Јовановића, у сарадњи са Зорицом Атић, директорком Центра за културу Гроцка. 
Стари породични албуми из 19. и с почетка 20. века дочарали су време и догађаје, и осветлели праву филмску причу. Причу о модерном воћарству, савременом акушерству и др Јовану Јовановићу, који је, чини се, намерно заборављен, али не у потпуности, захваљујући грочанској трешњи "докторки".

Протекли век је потврдио да је др Јован Јовановић дао темеље грочанском и српском трешњарству, и потоњем надимку овог плодног воћарског краја који „скромно“ гласи – „мала Kалифорнија“ и „воћна Гроцка”. И дан-данас трешња „докторка“ у Гроцкој још како постоји и рађа, док су грочанске трешње препознатљив бренд Београда и Србије, тражен на свим странама света.

Велико хвала породици Гуцић, пре свега Милени и Милану, праунуцима др Јована Јовановића, на свесрдној подршци да име др Јована не буде заборављено.

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка OВДЕ.

 

Повезани садржај

24септембар2020
Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

24 септембар 2020

Гостујућа изложба „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда у Ранчићевој кући и "Дани европске баштине"