РТС1: "Од злата јабука" о др Смиљи Костић-Јоксић и Легату др Костића у Гроцкој

11. мај 2020.

 

Емисија „Од злата јабука“ РТС1 емитоује у среду 13. маја у 12.23ч недавно снимљен прилог посвећен проф. др Смиљи Костић-Јоксић, Легату др Александра Костића општине Гроцка и грочанским успоменама овог знаменитог брачног пара, а сазнаћемо и зашто се баш у старој вароши крај Дунава негује успомена на ове београдске лекаре и научнике, који су живели преко пута Народног позоришта, у Доситејевој 1.

Прилог доноси детаље из живота и рада брачног пара чији је допринос медицини, науци и култури нашег народа вишеструк и немерљив, и упознаје јавност са педијатром Смиљом Костић-Јоксић, добитницом Легије части за залагање и резултате у примени БЕСЕЖЕ вакцине у послератној Југославији.

Видећемо сталну поставку у Легату др Александра Костића, који је изложен у галерији библиотеке "Илија Гарашанин" у Гроцкој, некадашњи летњиковац др Александра Костића у Дубочају, као и Ранчићеву кућу у Гроцкој, а секвенце ће бити зачињене и панорамским снимцима и детаљима Дубочаја, Грочанске чаршије, обале Дунава.

Успомену на знамениту проф. др Смиљу Костић-Јоксић, носиоца Легије части и прву жену доцента Медицинског факултета, чува општина Гроцка у Легату др Александра Костића, о коме се стара Центар за културу.

Саговорник у емисији била је Зорица Атић, кустос Легата др Александра Костића и директор Центра за културу Гроцка. 

Захваљујемо се уредници емисије Слађани Новаковић на прилици да изузетна личност и прегалачки рад др Смиље Костић-Јоксић буду представљени широј публици.

СНИМАК прилога емисије "Од злата јабука" са причом о Легату и др Смиљи Костић-Јоксић.

Секвенце из емисије "Од злата јабука" могу се погледати на ФБ страни Центра за културу Гроцка.

Емисија "Од злата јабука" са причом о Легату и др Смиљи Костић-Јоксић може се погледати и у архиви РТС-а на РТС планети.


 

Повезани садржај

24септембар2020
Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

Свечаност отварања изложбе „Народно градитељство – споменик културе данас“ за Дане европске баштине 2020.

24 септембар 2020

Гостујућа изложба „Народно градитељство – споменик културе данас“ Завода за заштиту споменика културе града Београда у Ранчићевој кући и "Дани европске баштине"