РТС1: Прилог о изложби „Свети Срби“ у Ранчићевој кући

09. децембар 2021.

 

Прилог са самосталне изложбе „Свети Срби“ реномираног иконописца Јелене Хинић снимљен је у четвртак 9. децембра и биће емитован на РТС-1 у оквиру Дневника 2 у понедељак 13. децембра од 19.30 часова.

Саговорници телевизијској екипи за популарни Дневник 2 били су уметница Јелена Хинић, иконописац, Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, др Оливер Томић, историчар уметности.
Екипа РТС-а је дошла да изблиза и са лица места забележи изврсност дела српске уметнице, чије ауторске иконе поседују многе јавне и знамените личности, како домаће, тако и широм света.
 
Изложба СВЕТИ СРБИ реномираног иконописца Јелене Хинић заслужено привлачи пажњу и посетилаца и медија.
Иконе које се налазе на великом хоросу Храма Св. Саве у Београду, нису доступне очима публике, а изложба у Ранчићевој кући их приноси очима љубитеља уметности, у оригиналној размери 1:1, и то у јединственом споју са кућним простором топлог варошког дома Гроцке, Ранчићевом кућом, спомеником културе од великог значаја за нашу земљу.
 
Поставку у Ранчићевој кући сачињавају репродуковани прикази по оригинално изведеним иконама израђеним за велики хорос Храма Светог Саве у Београду, као и ауторске скице и појединчане иконе светитеља.
 
Др Оливер Томић, цењени историчар уметности, наводи у каталогу изложбе: - Српски иконопис, који се у другој половини прошлог века постојано враћао својим темељима, у првим деценијама 21. века свакако доживљава свој нови процват. Јелена Хинић већ дуже време се несумњиво налази у самом врху овог вида сакралног сликарства.
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

СНИМАК прилога у националном Дневнику РТС-а о изложби „СВЕТИ СРБИ“ Јелене Хинић у Ранчићевој кући.
  

Повезани садржај

14јануар2022
Јавни позив за street art уметнике и уметнице: Осликајте мурал изузетним женама Србије

Јавни позив за street art уметнике и уметнице: Осликајте мурал изузетним женама Србије

14 јануар 2022

Амбасада Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и девет градова у Србији-међу којима је и београдска Општина Гроцка, реализује пројекат.

14јануар2022
РАДИО БЕОГРАД 1: Шетња Грочанском чаршијом

РАДИО БЕОГРАД 1: Шетња Грочанском чаршијом

14 јануар 2022

У енциклопедијама се може прочитати да је чаршија део града, готово увек у самом средишту, који се у том облику и под тим називом највећим делом развио.