Вечерње новости и портал ДАН У БЕОГРАДУ најављују занимљиву туру Гроцком са изврсним водичима

24. септембар 2021.

 

У оквиру манифестације Дани европске баштине 25. септембра 2021. биће организована шетња по Гроцкој „Од српског варошког дома до југословенског гламура“.

После окупљања у суботу тачно у подне, у гостољубивој топлини Ранчићеве куће, српском варошком дому и седишту Центра за културу Гроцка, Зорица Атић, историчарка уметности-кустос, и Смиљана Попов, ауторка и уредница ТВ серијала „Београд за почетнике“, дочараће знатижељнима да је Гроцка, сем по живописним пејзажима под воћњацима и виноградима с погледом на реку, једнако чувена и по знаменитим местима и вредним културним добрима.

Уз обиље историјских занимљивости, прича о културним добрима Гроцке потпуно је у духу велике европске манифестације која слави културно наслеђе и чува га од заборава; биће представљени: Ранчићева кућа, Легат др Александра Костића, Грочанска чаршија, споменик Илији Гарашанину – јединствен у Србији, скулптура Грочанке девојке, Ресторан „Виногради“… Посетиоци ће се упознати са варошким начином живота с почетка 19. века и карактеристичним народним градитељством по мери човека, коме сведочи времешна Ранчићева кућа у варошком сокаку с погледом на Дунав. 

Нешто даље, пружа се Чаршија, део некадашњег Цариградског друма и срце грочанске вароши, чувена амбијентална целина од великог значаја за Србију. У рангу је Косанчићевог венца и старог језгра Земуна, и има највише сачуваних старих српских кућа – заштићених споменика културе у читавом Београду.

Негујући културу сећања, крај бисте Илије Гарашанина и потом у Легату др Александра Костића променада је зачињена дирљивом причом о знаменитим Грочанима и Београђанима попут Илије Гарашанина, проф. др Александра Костића и проф. др Смиље Костић-Јоксић, који су својим деловањем омогућили напредак и развој Србије – и такође оставили неизбрисив траг у Гроцкој.

Ресторан „Виногради“ је у старој Југославији био стециште уметничке елите и страних делегација, а својим панорамама привлачио је бројне посетиоце и излетнике, почев од југословенског председника Тита, и заслужио комплимент да „има поглед лепши него са Месеца“…

 

- Дан у Београду, водич за догађаје из културе, најава на порталу. 

- Вест на сајту Вечерњих новости може се погледати ОВДЕ.

 

Повезани садржај