ВОЋНА ГРОЦКА у специјализованом часопису „Београдски пољопривредник“ Секретаријата за привреду Града Београда

13. јануар 2021.

 

 
Часопис „Београдски пољопривредник“ Града Београда - Секретаријата за привреду, у свом децембарском броју доноси причу „Воћна Гроцка“, која на две богато илустроване стране представља изванредне пољопривредне, природне и културно-туристичке ресурсе београдске општине крај Дунава.
Плодоносна сарадња Центра за културу општине Гроцка са градским Секретаријатом задуженим за привреду, проширена је и на ово значајно издање Града Београда, како би се нагласили капацитети зелене и ободне општине града Београда, а која располаже врло занимљивом и особеном културно-туристичком понудом - данас у знаку воћарства и културне баштине.
 
Да подсетимо, успостављена сарадња је у претходном периоду резултирала и бројним културно-туристичким догађајима и програмима, обиласцима лепе вароши крај Дунава, као и пажње вредним манифестацијама попут „Дана европске баштине“ која промовише драгоцену национално културно наслеђе, у функцији развоја културног туризма и очувања традиције.
 
Гроцка је надалеко чувен воћарски крај, због плодног земљишта дуж реке Дунав, осунчаних брежуљака и специфичне микро-климе. „Воћну“ Гроцку су средином прошлог века с разлогом прозвали „Мала Калифорнија“, a ова пољопривредна београдска оаза је од тада на трону српског воћарства.
 
Осим модерних засада трешњи, брескви, кајсија, јабука, шљива и крушака, на овом простору се већ вековима гаји винова лоза:
- Винограде су овде садили још стари Римљани, будући да је грочански терен део чувеног Златног брда дуж реке Дунав, који се стапа са смедеревским виногорјем. О томе сведочи грб општине Гроцка на коме доминира грозд белог грожђа, окружен таласима реке и сунцем. Грб ликовним симболима дочарава карактеристике грочанског краја, чије су природно богатство сунчане падине које се већ миленијумима огледају у моћној реци Дунав.
Хвала Градској управи и Секретаријату за привреду на прилици да и на овај начин представимо нашу знамениту стару варош, данас београдску општину, наводи Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, ауторка текста.
 
Секретаријат за привреду у новом броју „Београдског пољопривредника“ позива све да посете Гроцку и друге руралне делове града, те да се упознају са богатим културно-историјским и природним наслеђем и разноврсном понудом пољопривредних производа. Такође препоручује да се на сајту https://beogradskonasledje.rs/ погледају и преузму интерактивне мапе и каталози непокретних културних добара, које су незаобилазни сегмент интересовања туриста и посетилаца, а које је за сваку београдску општину израдио Завод за заштиту споменика културе града Београда.
 

 

Повезани садржај

22јун2021
„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

„Музика за понети“ из баште Ранчићеве куће

22 јун 2021

Концертом класичне музике за два клавира „Музика за понети“ на летњој сцени Ранчићеве куће, седишта Центра за културу Гроцка, представио се клавирски дуо у саставу