ВОЋНА ГРОЦКА у специјализованом часопису „Београдски пољопривредник“ Секретаријата за привреду Града Београда

13. јануар 2021.

 

 
Часопис „Београдски пољопривредник“ Града Београда - Секретаријата за привреду, у свом децембарском броју доноси причу „Воћна Гроцка“, која на две богато илустроване стране представља изванредне пољопривредне, природне и културно-туристичке ресурсе београдске општине крај Дунава.
Плодоносна сарадња Центра за културу општине Гроцка са градским Секретаријатом задуженим за привреду, проширена је и на ово значајно издање Града Београда, како би се нагласили капацитети зелене и ободне општине града Београда, а која располаже врло занимљивом и особеном културно-туристичком понудом - данас у знаку воћарства и културне баштине.
 
Да подсетимо, успостављена сарадња је у претходном периоду резултирала и бројним културно-туристичким догађајима и програмима, обиласцима лепе вароши крај Дунава, као и пажње вредним манифестацијама попут „Дана европске баштине“ која промовише драгоцену национално културно наслеђе, у функцији развоја културног туризма и очувања традиције.
 
Гроцка је надалеко чувен воћарски крај, због плодног земљишта дуж реке Дунав, осунчаних брежуљака и специфичне микро-климе. „Воћну“ Гроцку су средином прошлог века с разлогом прозвали „Мала Калифорнија“, a ова пољопривредна београдска оаза је од тада на трону српског воћарства.
 
Осим модерних засада трешњи, брескви, кајсија, јабука, шљива и крушака, на овом простору се већ вековима гаји винова лоза:
- Винограде су овде садили још стари Римљани, будући да је грочански терен део чувеног Златног брда дуж реке Дунав, који се стапа са смедеревским виногорјем. О томе сведочи грб општине Гроцка на коме доминира грозд белог грожђа, окружен таласима реке и сунцем. Грб ликовним симболима дочарава карактеристике грочанског краја, чије су природно богатство сунчане падине које се већ миленијумима огледају у моћној реци Дунав.
Хвала Градској управи и Секретаријату за привреду на прилици да и на овај начин представимо нашу знамениту стару варош, данас београдску општину, наводи Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка, ауторка текста.
 
Секретаријат за привреду у новом броју „Београдског пољопривредника“ позива све да посете Гроцку и друге руралне делове града, те да се упознају са богатим културно-историјским и природним наслеђем и разноврсном понудом пољопривредних производа. Такође препоручује да се на сајту https://beogradskonasledje.rs/ погледају и преузму интерактивне мапе и каталози непокретних културних добара, које су незаобилазни сегмент интересовања туриста и посетилаца, а које је за сваку београдску општину израдио Завод за заштиту споменика културе града Београда.
 

 

Повезани садржај