ЗАОСТАВШТИНА ПРОФ. ДР СМИЉЕ KОСТИЋ-ЈОKСИЋ У ЛЕГАТУ ДР АЛЕKСАНДРА KОСТИЋА У ГРОЦKОЈ

06. јануар 2021.

 

„Српски медицински часопис лекарске коморе" у свом новом броју доноси рад из историје медицине посвећен др Смиљи Kостић Јоксић, износећи многе детаље и сазнања о овој изузетној жени. Ауторка рада је Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка - историчарка уметности и кустоскиња Легата.

Велико хвала др Нели Пушкаш, уредници часописа, на прилици да још једном подсетимо лекарску и ширу јавност на допринос научнице и педијатра проф. др Смиље Kостић Јоксић медицини, и посебно, једној врло актуелној теми - вакцинацији:
- Међу земљама које су се након Другог светског рата интензивно подвргле имунизацији БЦГ вакцином, била је и Република Србија, а лекарка која је дала немерљив допринос у њеној широкој примени на просторима Југославије (ФНРЈ) одликована је, 1952. године, Легијом части. Јавност је тек током 2020. године сазнала да је реч о др Смиљи Kостић-Јоксић, чувеном педијатру, професорки Медицинског факултета у Београду, научници, почасној чланици Српског лекарског друштва и Удружења пнеумофтизиолога Југославије, чланици Педијатријског друштва у Паризу, првој жени доценту Медицинског факултета, супрузи познатог научника проф. др Александра Ђ. Kостића, и мајци прослављеног композитора и гастронома Војислава Вокија Kостића. Током успешне каријере, поред залагања у настави педијатрије, радила је и као главни лекар амбуланте Дечје клинике и лекар у Саветовалишту за одојчад. Објавила је преко 120 радова на српском и француском језику, у домаћим и иностраним стручним часописима, међу којима и већи број популарних педијатријских чланака. Пола века након одстрањивања са Медицинског факултета и двадесет година након смрти, морално је рехабилитована 2001. године. Подсећање на значај и деловање др Kостић-Јоксић донео је рад на заоставштини њеног супруга у Гроцкој. Године 2018. изложен је Легат др Александра Kостића, Општине Гроцка у оквиру обновљене амбијенталне целине - Грочанска чаршија, у наменски уређеној галерији у Библиотеци „Илија Гарашанин”, где је, баш као и у животу, своје место, уз знаменитог супруга, нашла др Смиља Kостић-Јоксић. Изложени су малобројни сачувани предмети из њене личне заоставштине, међу којима су приручници и наслови из клиничке лабораторијске дијагностике у Србији, као и фото-документација настала током њеног клиничког рада на проблему туберкулозе код деце, наводи ауторка З. Атић у сажетку рада.
 
 
 
 
Текст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.

 

Повезани садржај

19јануар2021
Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

Успомену на личност и дело заборављеног лекара, гинеколога-акушера др Јована Јовановића, чува - трешња „докторка“

19 јануар 2021

Прилог у емисији „Од злата јабука“ РТС1, препун чаробних сунчаних призора реке, трешњи и зеленила, снимљен је у пролеће 2020. године, у Гроцкој крај Дунава.

19јануар2021
Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

Изложба дечјих радова „Ликовно путовање 2020“

19 јануар 2021

Традиционална годишња смотра дечјих радова под називом „Ликовно путовање“, насталих на Ликовној радионици установе, биће доступна од 22. јануара – 10. фебруара 2021. год.