ДЕБ 2019: Топлина варошког дома Гроцке - Грочанска чаршија и Ранчићева кућа

30. септембар 2019.

 

Стара варош крај Дунава је од ове јесени богатија за вредан и преко потребан наслов који сажима сазнања о настанку Гроцке и доприноси дубљем разумевању њених особености и културних добара - којa су својим архитектонским и етнографским вредностима неисцрпна инспирација и залог трајања.

Књига "Топлина варошког дома Гроцке" ауторке Зорице Атић, историчара уметности и кустоса, ускоро ће бити доступна за читаоце у Народној библиотеци Србије, Библиотеци града Београда, библиотеци "Илија Гарашанин" у Гроцкој, као и библиотекама основних школа на територији општине Гроцка.

Из рецензија:

Mср Данијела Ванушић, историчар уметности, помоћник министра културе за заштиту културног наслеђа у рецензији књиге каже: „Ослањајући се на парцијалне погледе претходних истраживања, уз примену савремене методологије, ауторка у раду, кроз пет поглавља, приказује настанак, историјски и урбанистички развој Гроцке, балканске варошке куће, њеног очувања и ревитализације на изабраном примеру Ранчићеве куће“ и оцењује: „Студија Топлина варошког дома Гроцке, ауторке Зорице Атић, представља драгоцени допринос досадашњим истраживањима о настанку и развоју варошке куће 19. века: могло би се чак рећи да ова студија представља и неку врсту заокруженог, синтетичког погледа не само на настанак и развој варошке куће, већ и на њену заштиту, очување и ревитализацију у шири друштвени контекст данашњег времена – музеј, центар за културу. Надахнутом, елоквентном и зналачком интерпретацијом историјских чињеница ауторка показује дубинско разумевање урбане трансформације која се због друштвених и политичких превирања, као и техничких иновација, одвија у периоду од друге половине 18. века до данас.“ 


Нада Живковић, етнолог, виши стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Београда, наводи у својој рецензији: „Зорица Атић, дипломирана историчарка уметности, директорка Центра за културу Гроцка, а пре и после свега, како сама каже – поносна Грочанка, загледана је у богато наслеђе Гроцке са пуно поштовања, љубави и жеље да помогне његовом очувaњу, али и да дода још један слој ткиву које треба да се чита и после нас. Студија „Топлина варошког дома“ је штиво које је недостајало и које ће допунити неопходна знања да би се боље разумеле и више цениле благодети овог краја и да би Грочани, размажени у раскоши, наставили да стварају лепоту за себе и друге“. 

Повезани садржај

06децембар2022
Французи на ликовној радионици ЦКГ у Врчину

Французи на ликовној радионици ЦКГ у Врчину

06 децембар 2022

Полазници Ликовне радионице Центра за културу Гроцка у Врчину током новембра месеца упознали су се са уметношћу два великана светске и француске уметности.

03децембар2022
Опчињеност Дунавом и културном баштином

Опчињеност Дунавом и културном баштином

03 децембар 2022

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, у петак 2. децембра представљени су радови дванаест ликовних и примењених уметника, настали на 24. Ликовној колонији