Диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“

08. децембар 2023.

 

Центар за културу Гроцка
Диван-трибина „Београд за почетнике“
ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ
 
У оквиру изложбе „Скице из живота породице Костић“
Ранчићева кућа / 15. децембар у 17h

 

Добродошли у Ранчићеву кућу на диван трибину ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋновинарке Смиљане Попов „Београд за почетнике са ауторкама изложбе „Скице из живота породице Костић“,  у петак 15. децембра у 17 часова.

Модераторка и домаћица трибине Смиљана Попов, и ауторке изложбе „Скице из живота породице Костић“ - проф. Др Нела Пушкаш, хистолог, и директорка установе Зорица Атић, историчарка уметности – диваниће о до сада јавности непознатoм документарном материјалу и појединостима из живота чувене београдске породице Костић, представљеном на изложби у Ранчићевој кући.

Наиме, поводом 130 година од рођења и 40 година од смрти проф. Др Александра Костића, великана српске науке и културе, у Гроцкој је у току изложба СКИЦЕ ИЗ ЖИВОТА ПОРОДИЦЕ КОСТИЋ која јавности премијерно представља изузетан, до сада невиђен документарни материјал из заоставштине: Фотографије из породичних албума чуваних у Ранчићевој кући и летњиковцу у Гроцкој прате експонати, лични предмети и знамења, али и карактеристичне цртице из живота ове чувене београдске породице – проф. др Александра Костића, проф. др Смиље Костић Јоксић и прослављеног композитора Војислава Вокија Костића, који су својим постигнућима и делима значајно утицали на науку, уметност и културу Србије.

Ванвременска Ранчићева кућа у Гроцкој у којој „станује“ Центар за културу Гроцка, споменик је културе од великог значаја за нашу земљу и аутентични варошки дом с почетка 19. века који бележи више од два века трајања. Грађена од материјала са поднебља без иједног ексера, широких стреха, са дрвеним доксатом и кровом од ћерамиде, драгоцен је примерак очуваног народног градитељства. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства располаже галеријским простором али и негованом, пространом баштом која се користи као летња музичка сцена, радионичарски простор и галерија на отвореном.

Организатор догађаја је Центар за културу Гроцка – установа културе Општине Гроцка.

Улаз је слободан. Добро дошли!


 

Повезани садржај