Пикник-трибина „Београд за почетнике“ у Ранчићевој кући „(НЕ)КУЛТУРА СЕЋАЊА“

06. јун 2022.

 

Пикник-трибина „Београд за почетнике“ у Ранчићевој кући
„(НЕ)КУЛТУРА СЕЋАЊА“
Четвртак, 9. јун у 19.30 сати
 
Гост: историчар Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида
Ауторка и модераторка: Смиљана Попов, новинарка и уредница научно-популарног тв серијала „Београд за почетнике“
 
Нова сезона летњих пикних-трибина „Београд за почетнике” у знаменитој Ранчићевој кући, варошкој кући у којој станује Центар за културу Гроцка, наставља се причом о толико потребној култури сећања.

Имамо потребу и обавезу да се сећамо недужних жртава свог народа, али се поставља питање на чему је то и такво наше сећање утемељено? На чему почива и како негујемо сопствену (не)културу сећања?
... Да ли знамо у довољној мери? Да ли смо своје појединачно и заједничко сећање на Јајинце, Шумарице, Драгинац, Стари Брод, Јасеновац, Крагујевац и многа друга губилишта наших предака из Другог светског рата успоставили на стереотипима или на истинском познавању историјских чињеница и контекста?
Зашто је, понекад, наше сећање доминантно математичко, а некад афективно? Зашто често наше колективно сећање почива на митовима и заблудама, зашто је подложно теоријама завере, тј. псеудонауке? Да ли историју пишу победници? Да ли је истина једна или их има више у зависности од „тумача“ и интерпретација историје? Зашто подлежемо селективном читању историјских чињеница?
Истовремено, какав је наш однос према меморијалним целинама, стратиштима и губилиштима из периода Другог светског рата?
 
Одговоре на ова, али и многа друга питања покушаће да нам пружи на новој пикник-трибини „Београд за почетнике“ у Ранчићевој кући историчар Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида.
 
Ауторка и модераторка пикник-трибине „(НЕ)КУЛТУРА СЕЋАЊА“ је Смиљана Попов, новинарка и уредница научно-популарног тв серијала „Београд за почетнике“.
 
Пикник-трибина одржава се у чаробном амбијенту варошког дома Гроцке, у Ранчићевој кући из друге половине 18. века који је заштићен споменик културе. Дакле, домаћин је Центар за културу Гроцка.
СВИ посетиоци могу понети пикник-ћебад, лежаљке и своје излетничке аксесоаре, да у башти традиционалне српске куће с краја 18. века диванимо са уваженим гостом о нашој монументалној прошлости и нашем односу према истој.
 
Место одржавања: Ранчићева кућа – Центар за културу Гроцка, Мајевичка 9
Време одржавања: четвртак, 9. јун у 19.30 сати
Добро дошли. Улаз је слободан.
 
 
 
 
 
 
 

 

Повезани садржај

18јануар2023
Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

Изложба дечјих радова ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022.

18 јануар 2023

Групна изложба дечјих радова „ЛИКОВНО ПУТОВАЊЕ 2022“, биће отворена у четвртак, 26. јануара у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка.