Пикник-трибина „Београд за почетнике“ у Ранчићевој кући „(НЕ)КУЛТУРА СЕЋАЊА“

06. јун 2022.

 

Пикник-трибина „Београд за почетнике“ у Ранчићевој кући
„(НЕ)КУЛТУРА СЕЋАЊА“
Четвртак, 9. јун у 19.30 сати
 
Гост: историчар Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида
Ауторка и модераторка: Смиљана Попов, новинарка и уредница научно-популарног тв серијала „Београд за почетнике“
 
Нова сезона летњих пикних-трибина „Београд за почетнике” у знаменитој Ранчићевој кући, варошкој кући у којој станује Центар за културу Гроцка, наставља се причом о толико потребној култури сећања.

Имамо потребу и обавезу да се сећамо недужних жртава свог народа, али се поставља питање на чему је то и такво наше сећање утемељено? На чему почива и како негујемо сопствену (не)културу сећања?
... Да ли знамо у довољној мери? Да ли смо своје појединачно и заједничко сећање на Јајинце, Шумарице, Драгинац, Стари Брод, Јасеновац, Крагујевац и многа друга губилишта наших предака из Другог светског рата успоставили на стереотипима или на истинском познавању историјских чињеница и контекста?
Зашто је, понекад, наше сећање доминантно математичко, а некад афективно? Зашто често наше колективно сећање почива на митовима и заблудама, зашто је подложно теоријама завере, тј. псеудонауке? Да ли историју пишу победници? Да ли је истина једна или их има више у зависности од „тумача“ и интерпретација историје? Зашто подлежемо селективном читању историјских чињеница?
Истовремено, какав је наш однос према меморијалним целинама, стратиштима и губилиштима из периода Другог светског рата?
 
Одговоре на ова, али и многа друга питања покушаће да нам пружи на новој пикник-трибини „Београд за почетнике“ у Ранчићевој кући историчар Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида.
 
Ауторка и модераторка пикник-трибине „(НЕ)КУЛТУРА СЕЋАЊА“ је Смиљана Попов, новинарка и уредница научно-популарног тв серијала „Београд за почетнике“.
 
Пикник-трибина одржава се у чаробном амбијенту варошког дома Гроцке, у Ранчићевој кући из друге половине 18. века који је заштићен споменик културе. Дакле, домаћин је Центар за културу Гроцка.
СВИ посетиоци могу понети пикник-ћебад, лежаљке и своје излетничке аксесоаре, да у башти традиционалне српске куће с краја 18. века диванимо са уваженим гостом о нашој монументалној прошлости и нашем односу према истој.
 
Место одржавања: Ранчићева кућа – Центар за културу Гроцка, Мајевичка 9
Време одржавања: четвртак, 9. јун у 19.30 сати
Добро дошли. Улаз је слободан.
 
 
 
 
 
 
 

 

Повезани садржај