Дневни лист ПОЛИТИКА: „Дани европске баштине“ и археологија за основце у Гроцкој

18. септембар 2020.

 

Дани европске баштине су манифестација која је временом прерасла у септембарски празник културе и културног туризма. Према одлуци Министарства културе и информисања, које координира програме у Републици Србији, овогодишња тема је у нашој земљи иста као и у Европи „Наслеђе и образовање – знање за будућност”. Тим поводом је у четвртак 17. септембра Центар за културу Гроцка у сарадњи са Музејом града Београда у Ранчићевој кући и Легату др Александра Костића за ученике 4. разреда основне школе "Илија Гарашанин" у Гроцкој организовао едукативну радионица о археолошком наслеђу града Београда.
Презентацију, предавање и радионицу водили су археолози и кустоси Драгана Стојић и др Милош Спасић, а у форми интерактивне приче и креативног рада било је речи о делатности Музеја града Београда и посебно професији археолога - са циљем проширивања знања и успостављања односа према богатом археолошком наслеђу у окружењу. За креативни део радионице је одабрана тема „Прошлост из комшилука“ са мотивом лица просопоморфног поклопца, експоната винчанске културе из „Легата др Александра Костића“ - у чијој је поставци 2018. године учествовао Музеј града Београда, као надлежна институција заштите.
Министарство културе је богате програме Центра за културу Гроцка планиране у сарадњи са Смиљаном Попов, ауторком серијала „Београд за почетнике”, и еминентним установама културе, подржало и као централно догађање „Дана европске баштине” у Србији.


Дневни лист ПОЛИТИКА у петак 18. септембра у оквиру рубрике Београд" доноси вест о Едукативној археолошкој радионици "Музеји за децу - Прошлост из комшилука" у организацији Центра за културу Гроцка и Музеја града Београда, у сарадњи са ОШ "Илија Гарашанин", а поводом манифестације "Дани европске баштине" са темом "Наслеђе и образовање".

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај