Диван-трибина „Чајанка са породицом Костић” у Ранчићевој кући

16. децембар 2023.

 

У времешној Ранчићевој кући у петак, 15. децембра одржана је диван-трибина „ЧАЈАНКА СА ПОРОДИЦОМ КОСТИЋ“ новинарке Смиљане Попов са ауторкама изложбе „Скице из живота породице Костић“.
 
Модераторка и домаћица трибине, познато лице тв серијала „Београд за почетнике“, и саговорнице проф. др Нела Пушкаш, хистолог, и директорка установе Зорица Атић, историчарка уметности – диваниле су о до сад јавности непознатом документарном материјалу представљеном у Ранчићевој кући, и зачиниле га бројним појединостима и анегдотама из живота знамените београдске породице Костић - проф. др Александра Костића, проф. др Смиље Костић Јоксић (брачни пар носилаца Легије части) и прослављеног композитора Војислава Вокија Костића.
 
Наиме, поводом 130 година од рођења и 40 година од смрти проф. др Александра Костића, великана српске науке и културе, у Гроцкој је у току изложба која јавности премијерно представља изузетан, до сада невиђен документарни материјал из заоставштине. Оригиналне фотографије из старих породичних албума чуваних у Ранчићевој кући и породичном летњиковцу у Гроцкој прате и експонати – сачувани лични предмети, али и карактеристичне цртице из живота ове породице чији су чланови својим постигнућима и делима оставили дубок траг и значајно утицали на науку, уметност и културу Србије.
 
У живом разговору, очараној публици су дочарали не само ову несвакидашњу породицу Србије, већ и дух једног времена. Међу посетиоцима су били уредници фејсбук групе „Био једном један Београд“, књижевници, туристички водичи, као и заљубљеници у историју престонице.
 
На питање Смиљане Попов шта би издвојиле као најснажнији утисак, др Нела Пушкаш је истакла задивљујуће напоре и резултате професора Костића, који је Институт за хистологију започео да ствара од једне празне просторије, у којој је имао на располагању 4 зида, под и плафон, док је Зорица Атић нагласила да су Костићи путокази у времену какви треба да будемо, заштитни знак Србије по свом хуманизму и родољубљу, те да су у Гроцкој ненадано добили уточиште и стваралачку оазу, али и место које ће их чувати од заборава.
 
Изложба траје до средине јануара наредне године. Добро дошли!Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ.

 

Повезани садржај