Диван-трибина о знаменитој и заборављеној српској научници др Смиљи Костић Јоксић

08. октобар 2020.

 

Последња у низу пикник и диван-трибина „Београда за почетнике“ у Ранчићевој кући, седишту Центру за културу Гроцка у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ посвећена је знаменитим женама у српској науци, и посебно проф. др Смиљи Костић Јоксић.
Модераторка трибине Смиљана Попов и гошћа Ивана Пантелић, историчарка Института за савремену историју, упознале су јавност са личношћу и делом чувене српске лекарке и научнице - која је носиолац Легије части за пионирску примену БЕ-СЕ-ЖЕ вакцине на југословенским просторима. 
 
Успомену на ову храбру жену школованој у Француској на прелазу векова, добровољца у Балканским ратовима, докторку наука, цењену професорку, супругу првог српског сексолога Александра Костића и мајку композитора и гастронома Војислава Вокија Костића, данас чува Легат др Александра Костића у Гроцкој.

У амбијенту заштићене варошке куће из 19. века и топлини кишне вечери, присутна онлајн и уживо публика спремно се изместила у не тако давну прошлост, како би сагледала пионирске напоре младих жена, које су, по први пут у историји европског образовања, успеле да стекну факултетске дипломе и утирале пут будућим генерацијама.
Подстакнут актуелном епидемиолошком ситуацијиом, серијал иновативних дигиталних трибина у Ранчићевој кући, сем диван-уживо за пријављену публику, под покровитељством Министарства културе и општине Гроцка, у сарадњи са студијем „Около“ за дигиталне технологије померио је границе, допирући онлајн до шире публике Србије и региона.
 
 
 

Снимак дигиталне диван трибине можете погледати на ФБ страни центра за културу Гроцка ОВДЕ 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ
 

 

Повезани садржај

19октобар2021
Свечано обележен дан ослобођења Гроцке

Свечано обележен дан ослобођења Гроцке

19 октобар 2021

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ГРОЦКЕ свечано је обележeн 17. октобра крај Споменика са спомен-костурницом у Ритопеку, заштићеног културног добра из средине 20. века.