Диван-трибина о знаменитој и заборављеној српској научници др Смиљи Костић Јоксић

08. октобар 2020.

 

Последња у низу пикник и диван-трибина „Београда за почетнике“ у Ранчићевој кући, седишту Центру за културу Гроцка у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ посвећена је знаменитим женама у српској науци, и посебно проф. др Смиљи Костић Јоксић.
Модераторка трибине Смиљана Попов и гошћа Ивана Пантелић, историчарка Института за савремену историју, упознале су јавност са личношћу и делом чувене српске лекарке и научнице - која је носиолац Легије части за пионирску примену БЕ-СЕ-ЖЕ вакцине на југословенским просторима. 
 
Успомену на ову храбру жену школованој у Француској на прелазу векова, добровољца у Балканским ратовима, докторку наука, цењену професорку, супругу првог српског сексолога Александра Костића и мајку композитора и гастронома Војислава Вокија Костића, данас чува Легат др Александра Костића у Гроцкој.

У амбијенту заштићене варошке куће из 19. века и топлини кишне вечери, присутна онлајн и уживо публика спремно се изместила у не тако давну прошлост, како би сагледала пионирске напоре младих жена, које су, по први пут у историји европског образовања, успеле да стекну факултетске дипломе и утирале пут будућим генерацијама.
Подстакнут актуелном епидемиолошком ситуацијиом, серијал иновативних дигиталних трибина у Ранчићевој кући, сем диван-уживо за пријављену публику, под покровитељством Министарства културе и општине Гроцка, у сарадњи са студијем „Около“ за дигиталне технологије померио је границе, допирући онлајн до шире публике Србије и региона.
 
 
 

Снимак дигиталне диван трибине можете погледати на ФБ страни центра за културу Гроцка ОВДЕ 

Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ
 

 

Повезани садржај