Ноћ музеја онлајн из Ранчићеве куће са проф. Оливером Томићем

19. мај 2021.

 

У част Дана музеја и манифестације „Музеји за 10“ са темом „Будућност музеја: нове идеје, нове праксе“ у Центру за културу Гроцка уприличен је онлајн-диван „Ноћна шетња кроз 10 српских музеја” са Смиљаном Попов, новинарком и ауторком серијала „Београд за почетнике” и несвакидашњим гостом.
 
Културни догађај у Ранчићевој кући пратио се на фејсбук страни и јутјуб каналу установе културе општине Гроцка, а публици је донео занимљиво музејско искуство, филтрирано кроз бравурозно знање и сагледавање музеја специјалног госта и кустоса - професора др Оливера Томића, историчара уметности.
 
Након уводне речи Зорице Атић, директорке установе, публика је из удобности својих домова шетала кроз највеће благо српских музеја у онлајн-променади уз вођење реномираног стручњака огромног знања, и једног од највољенијих српских универзитетских професора чија су предавања деценијама догађај који се не пропушта.
 
Шта је оно што свако од нас треба да види, који музеј обећава најузбудљивије искуство, шта је најнеобичније откриће у српским музејима...? Који нам музеји недостају? Отворене су многе теме, а музејске анегдоте и мало познати детаљи голицали су знатижељу и извлачили уздахе.
 
Публици је преостало да уживо упозна артефакте и предмете које чине највредније српско, а светско културно-историјско благо у домаћим музејима, чије вредности и значаја често нисмо довољно свесни.
 
Професор Тпомић је поручио - „идите у музеј, било који, промениће вам живот набоље“.
 
У Центру за културу Гроцка, установи културе која је добила овогодишње признање манифестације „Музеј за 10“, посетиоци се са том трансформацијом редовно сусрећу.
 
Наиме, установа „станује“ у чудесној Ранчићевој кући, заштићеном културном добру Београда и Србије, својеврсном музеју народног неимарства и сведочанству српског живота кроз векове, познатом по аутентичном амбијенту и топлини варошког дома из 19. века.
 
 
 
 Фотографије и снимак догађаја:
 
 
Галерију фотографија можете погледати у ФБ албуму Центра за културу Гроцка ОВДЕ. 

Снимак диван-трибине НОЋНА ШЕТЊА KРОЗ 10 СРПСKИХ МУЗЕЈА

Текст: Зорица Атић, историчар уметности-кустос.
 

 

Повезани садржај

14јануар2022
Пројекат  „ИЗУЗЕТНЕ ЖЕНЕ СРБИЈЕ“

Пројекат „ИЗУЗЕТНЕ ЖЕНЕ СРБИЈЕ“

14 јануар 2022

Амбасада Холандије у сарадњи са Центром за Женске студије, Културним центром ГРАД и девет градова у Србији-међу којима је и београдска Општина Гроцка, реализује пројекат.